RS završava projekte za razvoj Srebrenice

Dragana Keleč
RS završava projekte za razvoj Srebrenice

Banjaluka - Ministri u Vladi RS i čelnici opštine Srebrenica istakli su juče da su svi projekti i zaključci značajni za razvoj te lokalne zajednice realizovani ili su u završnoj fazi.

- Sve o čemu je razgovarano tokom posjete predsjednika RS Milorada Dodika Srebrenici 16. aprila ove godine je realizovano ili je u završnoj fazi. Drago mi je da su predstavnici Srebrenice shvatili da su im institucije RS adresa i odlučili se da zajedno radimo na ekonomskom i socijalnom razvoju te opštine koja u svakom pogledu pripada RS - istakla je potpredsjednik Vlade RS Srebrenka Golić poslije sastanka sa rukovodstvom opštine Srebrenica.

Vlada RS, naglasila je Golićeva, svake godine izdvaja 100.000 za Srebrenicu, a da je u posljednje tri godine za razvoj poljoprivrede u toj opštini izdvojeno 2,6 miliona maraka.

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Miloš Milovanović istakao je da su institucije Srpske pokazale da žele da podrže ekonomski razvoj Srebrenice.

- Za nas je veoma važno što Vlada RS realizuje zaključke koji su ranije dogovoreni. Mnogo nam znači pomoć institucija RS - rekao je Milovanović.

Savjetnik načelnika opštine za privredu Ćazim Salimović kazao je da se Srebrenica može razvijati samo intenzivnom saradnjom sa institucijama RS.

- Ta saradnja je nažalost u posljednjih 20 godina bila loša, ali se stvari sada popravljaju - istakao je Salimović navodeći kao jedan od najveći problema dug po osnovu naknade za potopljeno zemljište od 30 miliona KM.

Sastanku sa rukovodstvom Srebrenice prisustvovali su i ministri unutrašnjih poslova Dragan Lukač, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić, uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić, industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić i predstavnici preduzeća "Putevi RS". U zgradi Vlade RS se nije pojavio načelnik Srebrenice Ćamil Duraković, koji je domaćine obavijestio da je spriječen da dođe zbog ranije preuzetih obaveza.

Banja "Guber"

Srebrenka Golić je rekla da je na sastanku bilo riječi i o situaciji u Banji "Guber".

- U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju nema predmeta koji se odnosi na tu banju, ali je sigurno da izvorište vode niko ne može kupiti i da je to opšte dobro - rekla je Golićeva.

 

Zdravstvo

- Odobren novac za nabavku vozila za Dom zdravlja za prevoz hemodijaliznih pacijenata

 

Rekonstrukcija puta Srebrenica - Zeleni Jadar

- Završena projektna dokumentacija

- Obezbijeđena tri miliona maraka za radove

- Uskoro raspisivanje tendera za izbor izvođača radova

 

Potopljeno zemljište

- Plaćanje nadoknade od strane "Elektroprivrede Srbije" biće tema zajedničke sjednice vlada RS i Srbije idućeg mjeseca

 

Formiranje nacionalnog parka "Drina"

- Upućen zahtjev za formiranje

- Republički zavod za zaštitu kulturno-istorjskog i prirodnog nasljeđa završava stručne osnove

- U pripremi nacrt zakona kojim bi nacionalni park bio proglašen javnom ustanovom

 

Boračke kategorije

Boračkoj organizaciji i Udruženju porodica poginulih boraca uplaćeno po 10.000 KM

 

Obilježavanje godišnjice zločina

- U fazi odobravanje granta u iznosu od 50.000 KM za obilježavanje 11. i 12. jula

- formiran Štab MUP-a RS koji će voditi računa o bezbjednosti svih učesnika komemoracija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana