RS uputila protest Hrvatskoj

Dragana Keleč
RS uputila protest Hrvatskoj

Banjaluka - Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS uputilo je zahtjev i protest Vladi Hrvatske zbog namjere da na lokaciji Trgovska gora, na području opštine Dvor, odlaže radioaktivni otpad.

Rekla je to juče resorni ministar Srebrenka Golić u Narodnoj skupštini RS, odgovarajući na pitanja poslanika tokom “aktuelnog časa”.

- Tražili smo od Hrvatske da nam dostavi sve relevantne informacije u vezi sa projektom odlaganja radioaktivnog otpada na području opštine Dvor - rekla je Golićeva.

Golićeva je podsjetila da je Hrvatski sabor u decembru 2014. godine usvojio strategiju kojom je kao jedna od lokacija za odlaganje radioaktivnog otpada predviđena Trgovska gora u Dvoru, koja se nalazi svega 3,5 kilometara od granice sa BiH i opštine Novi Grad.

- Hrvatska mora da poštuje sve konvencije koje je potpisala, među kojima i Esko konvenciju koja se odnosi na procjenu uticaja na životnu sredinu preko državnih granica koja je ratifikovana 2009. godine - istakla je Golićeva.

Istakla je da resorno ministarstvo namjerava da uputi pismo i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću i ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirku Šaroviću.

- Pojavio se jedan falsifikat, gdje pokušavaju da ovo pitanje svedu na sasvim neke druge okvire, o čemu sam obavijestila MUP RS - istakla je Golićeva.

Borba protiv odlaganja radioaktivnog otpada u blizini domaćinstava ne jenjava u Novom Gradu, gdje je juče Skupština opštine jednoglasno usvojila rezoluciju protiv izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada. U rezoluciji se navodi da se SO žestoko protivi projektu i traži obustavljanje aktivnosti. Načelnik Novog Grada Snježana Rajilić kaže da su nadležne institucije o ovom problemu obaviještene 8. aprila, ali da će to ponovo biti učinjeno i zatraženo hitno postupanje nakon što je usvojena rezolucija.

Ista strana

Načelnik opštine Dvor Nikola Arbutina nakon jučerašnjeg sastanka sa načelnikom Novog Grada Snježanom Rajilić i predsjednikom Opštinskog vijeća Bosanske Krupe Ćazimom Kasićem izjavio je da su u vezi sa odlaganjem otpada svi na istoj strani.

Rajilićeva je izjavila da očekuje hitnu akciju nadležnih institucija, dok je Kasić rekao da ovo nije problem samo Novog Grada i Dvora.

Kršenje evropskih konvencija

Predsjednik Foruma za bezbjednost Mirko Lukić kaže da je nedopustivo da Hrvatska kao članica EU krši evropske konvencije i zakone.

- Neophodno je uzeti u obzir uticaj ovakvog odlagališta radioaktivnog otpada na RS i BiH, s obzirom na to da se Novi Grad sa oko 30.000 stanovnika nalazi 2,5 kilometara vazdušne linije od predviđene lokacije odlagališta - rekao je Lukić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana