Roma se sjete samo na njihov dan

Anita Janković
Roma se sjete samo na njihov dan

Banjaluka - Skupljanje željeza, preturanje po kontejnerima, omalovažavanje, diskriminacija i život na ivici egzistencije svakodnevni su problemi kroz koje prolaze mnogi Romi u Srpskoj i BiH.

Iako su najbrojnija nacionalna manjina u Srpskoj, najmanje se školuju, najmanje ih je zaposleno i najsiromašniji su.

Povodom Svjetskog dana Roma, koji se obilježava danas, ekipa "Glasa Srpske" pokucala je na vrata Šaćira Osmanovića u naselju Veseli brijeg, nadomak Banjaluke.

- Šta da vam kažem, za taj svjetski dan niti znam, niti me zanima. Živim ovdje od rođenja i mogu vam reći da nikada nije bilo gore. Imam sedmočlanu porodicu, svi smo odrasli i punoljetni, ali niko ne radi. Gdje god smo išli i pitali, kažu da za nas posla nema - sliježe ramenima Osmanović.

Priča da su mu sva djeca završila osnovnu školu, a jedan je čak i mesar, ali niko neće da ih zaposli, jer su, kako kaže, Cigani. Žive od sakupljanja sekundarnih sirovina - željeza, papira, najlona, za kojim tragaju po cijelom gradu i prodaju ga na otpadu. Mjesečno imaju 160 maraka primanja, koje dobijaju za kućnu njegu sina, koji je invalid po rođenju.

Njegova žena Mirsada stidljivo sa balkona oronule kuće dobacuje da bi živjeli mnogo bolje kad bi svjetske donacije koje dolaze u BiH za Rome bile dijeljenje "običnom narodu".

- Da je nama tih donacija o kojima se stalno priča, mi bismo super živjeli. Od ovih 160 maraka što dobijamo za sina, platimo struju i vodu, a za hranu šta ostane - govori ona.

Da je položaj Roma u društvu izrazito loš naglasio je i predsjednik Saveza nevladinih organizacija Roma RS Saša Mašić, koji kaže da ih u Srpskoj živi oko 17.000.

- Svi nas se sjete samo kad se obilježava Svjetski dan Roma, a ostalih dana smo zaboravljeni i šikanirani. Od 2000. godine nam se obećava da će biti bolje, ali tapkamo u mjestu. Siti smo obećanja i pružanja pomoći na kašičicu. Ljudi žive od danas do sutra - kaže Mašić.

Ipak, da Romi mogu živjeti dobro, pokazuje svijetao primjer iz prnjavorske opštine, na čijoj teritoriji su krov nad glavom pronašle 32 porodice, odnosno 139 osoba.

- Prva smo opština u RS koja je sve naše porodice stambeno zbrinula. Djeca pohađaju i osnovnu i srednju školu, dobijaju stipendije i besplatne udžbenike za sve razrede. Oko 20 odsto našeg naroda je zaposleno u firmama, ostali primaju ili socijalnu pomoć ili su u penziji - kaže predsjednik Udruženja Roma Prnjavor Nenad Mirković.

Obrazovanje

Dervo Sejdić iz Romskog informativnog centra BiH kaže da su Romi na ovim prostorima oduvijek živjeli u vrlo teškoj socijalnoj i kulturnoj situaciji.

- Sve je manje romske djece uključene u proces obrazovanja zbog migracija. Otkako je uveden bezvizni režim, sve je više romskih porodica koje napuštaju BiH, bježeći na zapad u potrazi za azilom i boljim životom - priča Sejdić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana