Rogatički penzioneri u nezavidnoj situaciji: Bez pomoći teško do ogreva i lijekova

S. M.
Rogatički penzioneri u nezavidnoj situaciji: Bez pomoći teško do ogreva i lijekova

ROGATICA - Prema najnovijim podacima u Rogatici živi skoro 2.100 penzionera, od kojih polovina prima do 400 maraka, zbog čega lokalno udruženje koje zastupa ovu kategoriju stanovnika uz podršku opštine i Šumskog gazdinstva “Sjemeć” nastoji da im pomogne prilikom nabavke ogreva, lijekova, te odlazaka na banjsko liječenje.

U kakvom su ekonomskom i socijalnom stanju penzioneri, najbolje pokazuje podatak da je prosječna penzija na području opštine svega 414 maraka, a  predsjednik Udruženja penzionera Tomislav Hršum kaže da čine sve da, gdje je to moguće, da olakšaju njihov položaj.
 

- S tim ciljem tokom prošle godine za 412 penzionera dodijeljena je pomoć za plaćanje lijekova i troškova bolničkog liječenja i rješavanje drugih socijalnih problema u iznosu od po 50 maraka. Po tom osnovu isplaćeno je više od 20.000 maraka. Na ime troškova sahrane za 138 preminulih penzionera isplaćeno je po 350 maraka ili skoro 50.000 KM - kaže Hršum.

Dodaje da je udruženje posredovalo za 199 penzionera koji su nabavljali drva za ogrev od ŠG “Sjemeć” na otplatu u šest jednakih rata mjesečno i bez kamata, a ove godine taj broj već je prešao 210 penzionera.

- Sklopili smo i 41 ugovor na umanjene cijene i plaćanje u ratama za liječenje u banjama na području Srpske. Radilo se i na rješavanju drugih problema koje najstarija populacija nije u mogućnosti da sama rješava - rekao je Hršum.

U prvom redu to su, kaže, zdravstvena pitanja koja najviše opterećuju penzionere, poput zakazivanja pregleda van Rogatice, prevoza i posebno obezbjeđenja i plaćanja skupih lijekova.

- Ovdašnji Dom zdravlja “Dr Zoran Mitrović” na traženje najviše penzionera u posljednje vrijeme organizovao je dolazak ljekara specijalista. Time je smanjen odlazak penzionera u zdravstvene ustanove u druga mjesta. To je umnogome olakšalo život penzionerima po više osnova. Manje je maltretiranja, ali i troškova - naglasio je Hršum uz napomenu da bi što prije trebalo da bude riješeno pitanje cijena lijekova koji su u Republici Srpskoj i BiH i po 100 odsto skuplji od istih u Srbiji i drugim zemljama u okruženju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana