Rogatički odbornici donijeli niz odluka s ciljem stimulisanja nataliteta: Za svako novorođenče 1.000 maraka

S. M.
Rogatički odbornici donijeli niz odluka s ciljem stimulisanja nataliteta: Za svako novorođenče 1.000 maraka

ROGATICA - Odbornici Skupštine opštine Rogatica na jučerašnjoj sjednici usvojili su novu odluku o stimulisanju nataliteta u ovoj godini prema kojoj će se roditeljima svakog novorođenog djeteta isplaćivati jednokratna pomoć u iznosu od 1.000 maraka.

To je višestruko više nego što je isplaćivano prošle i nekoliko ranijih godina, kada je ova pomoć iznosila 500 ili čak i 300 maraka po djetetu. S ciljem stimulacije nataliteta odbornici su izmjenama i dopunama odluke o administrativnim taksama ukinuli obavezu plaćanja takse pri vjenčanju bračnih parova, koja je bila od 20 do 100 maraka, zavisno od mjesta sklapanja braka.

Za 100 odsto povećana je pomoć na ime troškova liječenja od steriliteta duže od tri godine. Ova pomoć povećana je sa 1.000 na 2.000 maraka i isplaćivaće se na osnovu priloženih računa od liječenja.

Odbornici su uz odluku o usvajanju i izvršenju budžeta opštine za 2021. godinu u iznosu od 7,32 miliona maraka, usvojili i dosta drugih odluka, među kojima je i ona o utvrđivanju visine stope poreza na nepokretnosti, koja će i ove godine iznositi 0,10 odsto, uz izuzetak nepokretnosti u kojima se neposredno obavljaju proizvodne djelatnosti, gdje će stopa poreza iznositi 0,08 odsto.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana