Rogatički odbornici dogovorili raspodjelu prihoda

S. M.
Rogatički odbornici dogovorili raspodjelu prihoda

ROGATICA - Odbornici Skupštine opštine Rogatica dogovorili su raspodjelu novca koja će se po raznim osnovama akumulirati u budžet opštine tokom 2024. godine, a ne mogu biti utrošena za plate zaposlenih i slične troškove, nego u posebne namjene.

Među njima je, prema riječima načelnice Odjeljenja za finansije Tijane Brkić, i planiranih 30.000 maraka po osnovu naknade za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe i sredstava od zakupnina zemljišta u svojini Republike Srpske koja su prihod opštine, a koja će biti utrošena za izradu zaštite, uređenja i korišćenja zapuštenog i neplodnog poljoprivrednog zemljišta.

Sredstva od koncesionih naknada za korišćenje elektroenergetskih objekata u planiranom iznosu od 561.500 maraka dijeliće se na dvije grupe. Za izgradnju infrastrukturnih objekata planirano je da se utroši 170.000 maraka ili nešto više od 30 odsto ukupnih sredstava sakupljenih po ovom osnovu.

U drugoj grupi su “ostala sredstva”, od kojih je 120.000 namijenjeno za stimulisanje nataliteta, 190.000 za stipendiranje mladih i 81.500 maraka za subvencije u poljoprivredi.

Za narednu sjednicu, koja će se održati u februaru, ostalo je da se podijeli 71.000 maraka akumuliranih od vodnih naknada i ona će se, rekao je načelnik opštine Milorad Jagodić, usmjeriti za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u Novom naselju u Rogatici.

Na februarskoj sjednici SO odlučivaće se i o raspodjeli sredstava od naknade po osnovu prodaje šumskih drvnih sortimenata u iznosu od planiranih 832.000 maraka.

Prema prijedlogu, taj novac između ostalog biće raspoređen za uređenje putne infrastrukture u Parku prirode “Prača”, rekonstrukciju i asfaltiranje puteva širom opštine, elektrifikaciju sela, izgradnju vodovoda te sanaciju škola.

Dinamika trošenja zavisiće od ostvarenih prihoda, a odobrenja za konkretnu realizaciju davaće i pratiti načelnik opštine i o tome izvještavati Skupštinu jednom  godišnje.                                                

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana