Rogatički KUD “Sretenje” proslavlja dvije decenije postojanja

Sreten Mitrović
Rogatički KUD “Sretenje” proslavlja dvije decenije postojanja

ROGATICA - Kulturno-umjetničko društvo “Sretenje” u Rogatici, koje već dvije decenije čuva folklornu tradiciju i prenosi umijeće na nove generacije, proslavilo je jubilej velikim koncertom na kome su uz slavljenike svoje umijeće pokazali i brojni gosti.

Uz blagoslov blagopočivšeg mitropolita dabrobosanskog vladike Nikolaja i na inicijativu tadašnjeg mladog sveštenika Gvozdena Arambašića pri Crkvenoj opštini Rogatica, na Sretenje Gospodnje, 15. februara 2003. godine, osnovan je KUD “Sretenje” i pored toga što je nedostajalo mnogo čega u tadašnjoj neobnovljenoj Rogatici poslije ratnih zbivanja. Okupio je uglavnom učenike ovdašnjeg srednjoškolskog centra i osnovne škole kojima su ljepotu i umijeće prvih koraka narodnih igra prenosili članovi predratnog KUD-a u Rogatici, a koji su u novom društvu bili i igrači i koreografi.

“Sretenje” je uz uspješno savladane vještine igara velikog broja narodnih kola srpskih zemalja, nakon brojnih koncerata u Rogatici i drugim mjestima, dočekalo i dvije decenije rada i postojanja.

Tim povodom u nedjelju uveče upriličen je koncert na kome su članovi društva dječije grupe i odraslih igrali najbolje numere iz svog repertoara. Umijeće su pokazali i gosti iz kulturno umjetničkih društva “Fabrika reznog alata Čačak” iz Čačka, “Slavija” iz Istočnog Sarajeva, “Prosvjeta” iz Rudog i “Jahorina” iz Trnova, a da se tradicija ne iznevjeri nastupio je i mladi narodni guslar Nikola Matović iz Rogatice.

Svi oni toplo su pozdravljani od pune sale gledalaca u gradskom bioskopu, među kojima se našao i osnivač KUD-a “Sretenje” protojerej stavrofor Gvozden Arambašić koji koji već dugo živi i kao sveštenik bogosluži u Sremskoj Mitrovici.

U prigodnoj besjedi zahvalio je Bogu što mu je dao ideju i snagu da formira jedan ovakav kolektiv, bez obzira na veoma teške uslove i nedostatak opreme i svega drugog što zahtijeva rad jednog takvog društva.

- Došli su mladi željni igre i veselja, ali i afirmacije iz više generacija i evo dočekasmo jubilarnih 20 godina rada na zadovoljstvo naše svete crkve i društva u cjelini - reče prota Arambašić.

Zahvalio je mladima u Rogatici što su podržali njegovu ideju, a svom nasljedniku u KUD-u “Sretenje” proti Zoranu Jeriniću poželio je da još dugo vodi ovo društvo.

Ljubav 

KUD “Sretenje” postao je i simbol mnogih prijateljstava, ali i ljubavi. Zahvaljujući njemu rođena su četiri braka, a već odrasla djeca parova iz folklornog ansambla nastavljaju putem roditelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana