Rogatički KUD “Sretenje” proslavio 21. rođendan

S.M.
Rogatički KUD “Sretenje” proslavio 21. rođendan

ROGATICA - Velikim tradicionalnim godišnjim koncertom narodnih igara Kulturno-umjetničko društvo (KUD) “Sretenje”, koje radi pri Crkvenoj opštini Rogatica, obilježilo je 21. godišnjicu rada u dupke punoj sportskoj dvorani u bivšem privrednom kompleksu “Roteks-Alpo”.

Po blagoslovu blaženopočivšeg mitropolita Dabrobosanskog Nikolaja, uz veliko zalaganje protojereja stavrofora Gvozdena Arambašića, koji posljednjih godina bogosluži u Sremskoj Mitrovici, 2003. godine pri crkvenoj opštini i crkvi Svete trojice u Rogatici, formiran je KUD “Sretenje”. Od tada pa do danas okuplja veći broj mladih iz Rogatice i okoline, koji su odigrali brojne koncerte u Rogatici, a nerijetko i u susjednim opštinama ali i van granica Republike Srpske i BiH.

Svoje sugrađane svake godine nagrađivali su velikim godišnjim koncertom, kakav je bio i u nedjelju uveče,  koga su nakon pozdrava sadašnjeg predsjednika protojereja stavrofora Zorana Jerinića, otvorili veterani KUD-a iz prvih generacija postojanja. Potom su nastupali sadašnji folkloristi, a u talasu su se smjenjivali pioniri, juniori i seniori uz opšti utisak da KUD “Sretenje” ima blistavu budućnost.

Uz domaće folkloriste, svoje umijeće u igranju narodnih igara, iskazali su i gosti iz KUD-a “Prosvjeta” iz Rudog, “Jahorina” iz Trnova, “Mladost” iz Pala čiji su nastup i igra oduševili posebno u finišu u kome je bio dio koreografije iz južne Srbije, Vranja i okoline.

Poseban prilog slavlju “Sretenja” dali su i članovi KUD-a “Slavija” iz Istočnog Sarajeva i stari poznanici ljubitelja folklora u Rogatici, članovi  KUD-a “FRA Čačak”, koji je doprinio da ova manifestacija ima i međunarodni karakter i čime su zacementirani bratski odnosi dva kulturno-umjetnička društva i naroda Čačka i Rogatice.

Ocjenu koncerta u cjelini dao je bivši predsjednik i inicijator za osnivanje KUD-a “Sretenje” sveštenik Gvozden Arambašić, koji je i ove godine došao u  Rogaticu da podrži i uveliča nastup “svojih” kudovaca.

- Sve najbolje. Ja sam zadovoljan, posebno brojem mladih koji se umjesto u kafićima okupljaju u prostorijama crkvenog doma. To je velika stvar i za tu omladinu i za Rogaticu u cjelini - rekao je prota Gvozden.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana