Rogatički krompir na dobrom putu do oznake zaštite geografskog porijekla

Srna
Foto: agro

ROGATICA - Aktivnosti koje prethode podnošenju zahtjeva za dobijanje oznake zaštite geografskog porijekla rogatičkog krompira kod Agencije za bezbjednost hrane BiH privodese kraju, rečeno je Srni u klasteru "Srp".

U Područnoj jedinici Sokolac Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske rečeno je da je u narednom periodu u planu postavljanje mikro ogleda na različitim lokalitetima područja koje će biti obuhvaćeno oznakom geografskog porijekla rogatičkog krompira.

Postavljanje mikro ogleda ima za cilj praćenje uticaja lokaliteta na prinos i hemijski sastav, rekla je Srni Jovana Todorović, viši stručni saradnik za ruralni razvoj u Područnoj jedinici Sokolac Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

"Planirani su i obilasci proizvođača rogatičkog krompira, praćenje fenofaza, organizacije proizvodnog ciklusa kako bi svaki proizvođač pravovremeno mogao dobiti adekvatne stručne savjete iz tehnologije proizvodnje, kao i preporuke za zaštitu od bolesti i štetočina", navela je Todorovićeva.

Ona je naglasila da je, zahvaljujući vrhunskom kvalitetu i dugoj tradiciji uzgoja, rogatički krompir nadaleko prepoznatljiv i da predstavlja bedž Sarajevsko-romanijske regije, što je samo jedan od razloga da je poljoprivredni klaster "Sarajevo-Romanija-Podrinje" inicirao zaštitu oznake geografskog porijekla rogatičkog krompira. "Ovaj proizvod ima potencijala i zaslužuje da dobije ovu oznaku radi povećanja konkurentnosti, proširenja tržišta i podizanja cjenovne vrijednosti, što je opravdano njegovim kvalitetom", istakla je Todorovićeva.

Ona je naglasila da, osim proizvodnjom krompira, poljoprivrednici sa područja Rogatice mogu da se pohvale i dobro razvijenom proizvodnjom i prodajom kravljeg mlijeka. Prema njenim riječima, u prošle godine na području opštine Rogatica isplaćeno je ukupno 651.334 KM podsticajnih sredstava. Ona je dodala da je u prošloj godini na području ove opštine mljekarama "Pađeni" i "Milkos" isporučeno 1.132.000 litara sirovog mlijeka, čime je ostvarena značajna nova dobit u lokalnoj zajednici.

Todorovićeva je istakla da Ministarstvo, kroz Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja, podržava proizvođače povrća čija je proizvodnja na minimalno 0,5 hektara i sa jednom tonom prinosa. Profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Istočnom Sarajevu Grujica Vico rekao je Srni da rogatički krompir ima sve što je neophodno da jedan proizvod koji ide u proces zaštite geografskog porijekla.

"To su ugled i reputacija na tržištu šireg područja Istočnog Sarajeva i Sarajeva, grada Bijeljina i šireg područja Semberije, proizvodni potencijal, specifičnosti koje se vežu za određene agroekološke uslove, te zavidnu proizvodnju i tradiciju", rekao je Vico. Prema njegovim riječima, stručnjaci su radeći na izradi ovog dokumenta proizvođačke specifikacije došli i do nekih izvora čak iz 19. vijeka, gdje se navodi da je već tada rogatički krompir bio poznat na širem području.

Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, Područna jedinica Sokolac, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, djeluje na 12 opština Sarajevsko-romanijske i gornjodrinske regije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana