Rogatičanka među pet najboljih na Olimpijadi u Nišu: Ruski zavoljela uz filmove i muziku

Danijela Bajić
Rogatičanka među pet najboljih na Olimpijadi u Nišu: Ruski zavoljela uz filmove i muziku

ROGATICA - Iva Šarović iz Rogatice, koja ove godine završava deveti razred, ruski jezik je zavoljela gledajući filmove i slušajući muziku, a znanje koje je kovala prethodnih godina pokazala je i na Međunarodnoj olimpijadi u Nišu, gdje se plasirala među pet najboljih.

Ova učenica Osnovne škole “Sveti Sava” briljirala je u odgovorima na sva pitanja iz oblasti leksike i gramatike ruskog jezika, rješavajući zadatke, te u provjeri sposobnosti razumijevanja i interpretacije.

Da je ovaj plasman veliki uspjeh, govori i činjenica da je na Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika bilo 1.500 prijavljenih takmičara iz Srbije, Crne Gore i Srpske.

Šarovićeva za “Glas Srpske” otkriva da ovakvo dostignuće nije očekivala, te da je to samo rezultat ljubavi i želje da izučava ruski jezik.

- Pored ruskog, u školi učim i engleski. U principu sam gledala filmove i serije, te slušala muziku i u sedmom razredu sam shvatila da mogu prilično dobro da razumijem i ruski jezik - priča Šarovićeva koja je na Republičkom takmičenju iz ruskog jezika, koje je prethodilo Olipijadi, osvojila prvo mjesto.

Nijedan jezik, nastavalja ona, ne voli kao što voli ruski i gaji posebnu ljubav prema istočnoslovenskoj kulturi, tradiciji, običajima, zbog čega će, kaže, sigurno nastaviti da ga usavršava i tokom srednje škole.

- Zadaci nisu bili teški. Takmičenje je podrazumijevalo pismeni i usmeni dio ispitivanja. Najbolje sam se snašla u čitanju i odgovaranju na pitanja, dok je gramatika, čini mi se, bila malo teža. Inače, rezultati prvih pet najbolje rangiranih učesnika razlikovali su se u nijansama - istakla je Šarovićeva.

Na učešće na Olimpijadi odlučila se, kako kaže, iz radoznalosti, da provjeri kako će se snaći na tako velikom takmičenju.

- Nisam puno očekivala s obzirom na broj učesnika. Kada sam riješila testove, pretpostavljala sam da nisam pravila greške i sa nestrpljenjem sam očekivala rezultate, koji su to i potvrdili - kazala je Šarovićeva.

Dodala je da joj je ostvareni plasman izuzetno važan kao potvrda znanja ruskog jezika i nagrada za uloženi trud.

- Najveću zahvalnost dugujem nastavnici Anki Vasović, koja je u meni dodatno produbila ljubav prema ruskom jeziku i toj kulturi, kao i želju da se bavim rusistikom u širokom smislu - rekla je Šarovićeva, koja je odlična učenica.

Vasovićeva za svoju učenicu ima samo riječi hvale jer je, kaže, rogatička osnovna škola i ranije učestvovala na ovoj olimpijadi, ali da je Iva do sada donijela najbolji rezultat.

- Prezadovoljna sam i presrećna. U našoj školi se dosta godina izučava ruski jezik. Nastojaćemo da budemo još bolji na takmičenjima međunarodnog karaktera - kazala je Vasovićeva dodavši da je Šarovićeva jedina osnovka iz Republike Srpske i Bi, koja se plasirala na Olimpijadu u Nišu, a na kojoj su učestvovale i dvije srednjoškolke iz Rogatice.

Podrška

Direktorica OŠ “Sveti Sava” iz Rogatice Ivana Sokolović kazala je da je Iva Šarović ovu obrazovnu ustanovu predstavila u najboljem svjetlu. Sokolovićeva je zahvalila i opštini Rogatica, te Šumskom gazdinstvu “Sjemeć” za pomoć u realizaciji odlaska na takmičenje u Niš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana