Rogatičanin Siniša Petković pronašao i vratio novčanik pun para

Sreten Mitrović
Rogatičanin Siniša Petković pronašao i vratio novčanik pun para

Višegrad - Da poštenih ljudi uvijek ima, a u vremenu kad se većina građana svakodnevno bori sa malim platama i lošim uslovima života, pokazao je Rogatičanin Siniša Petković, koji je pronašao i vratio vlasnici novčanik pun para.

Siniša, zvani Sike, zaposlen je u Centru za kulturu i sport “Radenko Mišević” u Rogatici, na poslovima organizatora kulturnih manifestacija. Kad nije na poslu, ode u Višegrad kod roditelja i umjesto da se odmara na obalama Drine ili da obilazi kulturno-istorijske i druge znamenitosti Andrićevog grada, on u svojoj mini-prodavnici posjetiocima nudi suvenire.

Tako je bilo i na Veliki petak kada je izašao pred radnju i na obližnjoj klupi vidio mali dječiji ranac. Radoznalost je učinila svoje. Uzeo je ranac, otvorio ga i, kako reče, doživio veliko iznenađenje. Uz pokoji slatkiš, u ruksaku se našao novčanik.

- U početku sam se zbunio, a onda sam shvatio ozbiljnost situacije i unutra sam našao vizitkartu na ime Bojane Nikolić iz Stare Pazove. Osim toga, tu je bilo i 300 dolara, 300 evra, 4.000 dinara i 25 maraka, ali i više bankovnih kartica sa kodovima - ispričao je Siniša.

Bez razmišljanja, dodao je Sike, koristeći se nađenom vizitkartom, pokušao sam stupiti u kontakt sa njenom vlasnicom. Slijedila su dva-tri bezuspješna poziva, da bi se na kraju javila Bojana, koja je došla u posjetu rodbini u Višegrad, ali tog trenutka nije znala da je izgubila novčanik.

- Kad sam je upitao da li je šta izgubila, za nekoliko trenutaka vrisnula je i rekla da joj nema novčanika. Kazao sam joj da je kod mene, a ubrzo je u moju radnju došao njen muž i, uz neizmjernu zahvalnost, preuzeo novčanik sa novcem i ostalim sadržajem koji se nalazio u dječijem rancu - ispričao je pošteni pronalazač.

U znak zahvalnosti, Bojanin suprug je Siniši poklonio 50 evra, rekavši da je njegovo poštenje prevazišlo vrijeme u kome se živi.

- Naći novčanik pun para i sve vratiti veliki je znak humanosti i ljudskog poštenja - rekao je Nikolić.

Petković, sa druge strane, kaže da nije uradio ništa spektakularno. Uvijek bi to uradio i radi.

- U sali bioskopa ili sportskoj dvorani u Rogatici, gdje se održavaju kulturne i druge manifestacije, često sam u prilici da nađem telefon, kišobran, rukavice ili neki drugi lični predmet. Uvijek sačuvam te stvari  i vratim ih vlasnicima kad se jave - dodao je Siniša.

 Ljubav prema Rogatici

Siniša Petković po rođenju je Goraždanin, a to mjesto napustio je po izbijanju rata 1992, neposredno pred početak srednjoškolskog obrazovanja.  

Porodica je izbjegla u Rogaticu, u kojoj je Siniša završio srednju ekonomsku školu i fakultet informatike. Stariji brat se skrasio u Kanadi, a Sinišin otac i majka kupili su kuću u Višegradu i tamo se preselili. Siniša je ostao u Rogatici, koju je, kako reče, zavolio kao da se u njoj rodio.

- Prijatelji, poznanici i ljubav prema ljepotama grada na obalama Rakitnice i okoline, uz posao, razlog su što ni ne pomišljam da Rogaticu. Iako i Višegrad volim, ostaću ovdje, čini mi se, do sudnjeg dana - kaže Siniša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana