Rogatičanin Milija Ilić napustio gradsku vrevu i okrenuo se prirodi: Od vozača kamiona do uzgajivača koza

Sreten Mitrović
Rogatičanin Milija Ilić napustio gradsku vrevu i okrenuo se prirodi: Od vozača kamiona do uzgajivača koza

ROGATICA - Milija - Miki Ilić (41) godinama se bavi uzgojem koza u Gornjem Osovu, desetak kilometara udaljenom od Rogatice.

Milija je rođen u Sarajevu, u kome je završio osnovnu školu, ali je sa porodicom izbjegao u Rogaticu tokom egzodusa Srba iz Sarajeva.

Odranije su imali vikendicu u Gornjem Osovu, pa im je ona poslužila kao prihvatilište u kojem su nastavili preživljavanje, jer im je sve godinama sticano i od usta odvajano ostalo u Sarajevu.

To im, ipak, nije smetalo da nastave život, pa i školovanje djece. Tako je Milija završio srednju školu i stekao kvalifikaciju mašinskog tehničara, ali to nikad nije radio. Rano mu je otac Milan, inače vozač kamiona, povjerio volan i on je pošao očevim stopama. Iz prvog braka ima kćerku Anđelinu. Sa drugom ženom stekao je kćerke Magdalenu i Nastasju i sina Milana. Sa brojnijom porodicom Milija se uozbiljio. Prihvatio se posla i počeo drugačije da razmišlja. Napustio je podstanarski život u Rogatici i vratio se u selo, na očevinu, u proljeće 2018. Nabavio je pet alpskih i jednu sansku kozu.

Svakodnevnu brigu o kozama i opsluživanje bolesne majke preuzeo je na sebe.

- Majka je, hvala Bogu, još živa, a sa prvim jarenjem koza moja mini-farma postaje jača za duplo i više, da bi u zimu ušla sa više od 25 priplodnih koza i 12 jarica. Da se odlučim za uzgoj koza, bilo je više razloga. Prije svega, to je ljekovitost njihovog mlijeka i sira koje u terapiji koristi moja majka. Te proizvode, uz meso mladih jarića, koje je ukusnije od jagnjetine, volimo svi u porodici znajući da dolazi od životinje koja u paši koristi najzdraviju hranu. Uz to, koze, iako na prvi pogled djeluju nestašno, vrlo su ljupke i dražesne i djeca ih neobično vole. Na vab i na praznu kantu odmah dolaze. I u zimskoj ishrani nisu probirljive. Treba im sijeno, nešto žita i malo soli - kaže Milija.

Što se tiče mlijeka, Ilići od njega prave poznati kozji sir. Kupili su najnužniju opremu za proizvodnju sira u kojoj su vakuumirka i kalupi za oblikovanje. Proizvode najviše koriste za vlastite potrebe, dio su poklonili rodbini, a jedan dio došao je i do potrošača u Palama, Istočnom Sarajevu i na Jahorini.

Ove godine očekuju još veću proizvodnju. S razlogom, jer raste i broj koza za mužu, a i proizvodnja se sve više uhodava, zaključuje Milija.

Ždrijebe

Milija Ilić uspio je da, takoreći, iz zadnjeg kontingenta, kojim su za svagda zatvorena vrata poznate ergele na Borikama, spasi muško ždrijebe bosansko-brdske pasmine iz linije “miško”. Sada su mu dvije i po godine, a iako pastuv, miran je kao jagnje i djeca ga neobično vole.

- Nakon kroćenja, među prvim jahačima biće moja kćerka Magdalena. Obećali smo joj tu čast - rekao je Milija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana