Rogatičanin Milad Obrenović aforizme piše “na prvu” i nikad ne promaši

Sreten Mitrović
Rogatičanin Milad Obrenović aforizme piše “na prvu” i nikad ne promaši

ROGATICA - Iako je ekonomista po struci i cijeli radni vijek proveo u privredi, Rogatičanin Milad Obrenović posvetio se i pisanoj riječi, stvarajući književna djela koja su pobrala brojna priznanja, a aforizmi i satira izdvojili su se kao nešto što je posebno priraslo srcu.

Ovaj pisac, koji je do sada objavio 18 knjiga poezije, aforizama i pripovijetki, ima nepresušnu inspiraciju pa i penzionerske dane provodi u druženju sa olovkom i papirom, a dvije nove knjige svaki čas treba da ugledaju svjetlost dana.

Prisutan je u više od 200 zbornika i antologija, a njegova djela prevođena su na ruski, rusinski, francuski, italijanski, bugarski, slovenački, makedonski i arapski jezik. Član je Udruženja književnika Republike Srpske i Srbije, Beogradskog aforističkog kruga i Udruženja umjetnika “Željeznica Srbije”.

- Pisanjem se bavim još od đačkih dana. Moje pjesme rezultat su uglavnom trenutne inspiracije, najčešće noću i kad putujem u automobilu, dok aforizme pišem “na prvu”, a ima i onih koji nekoliko puta idu na brušenje i zatezanje do željene oštrine - šaljivo kaže Obrenović.

Da će postati aforističar dalo se naslutio kada je još kao mlad napisao aforizam “Sve mi je u kući malo i oštro - plata, olovka, žena”. Bog mu je, kaže, dao talenta da stvara književna djela, a na novim knjigama aforizama i pripovijetki predano je radio. Po prirodi duhovit, nije mu teško da osmišljava nove aforizme, a s njima i da osvaja nove nagrade i priznanja.

Njegovo učešće na međunarodnom konkursu humora i satire pod nazivom “Aprilko - Šaljivko”, održanom povodom dana šale, 1. aprila, bilo je više nego zapaženo, a u deset satiričnih kategorija osvojio je isto toliko nagrada. Konkurs je organizovao Klub umjetničkih duša iz Mrkonjić Grada, čiji je Obrenović član već 16 godina.

Miladovo učešće bilo je pod šifrom “Lud zbunjenog, nevolja obojici”, a pošto su na konkursu, pored satiričnih radova, nagrađivane i šifre, Miladova je dobila nagradu “Zlatni šifrarnik”, kao i titulu satirikusa drugog reda.

Predsjednik Kluba umjetničkih duša u Mrkonjić Gradu Slobodan Ćoćkalo rekao je da je Milad Obrenović među prvim prepoznao ono zbog čega je klub i osnovan.

- I ove godine nas je zasjenio svojim književnim radom. Zablistao je u punom sjaju i kroz 10 satiričnih formi dokazao da je oformljen umjetnik koji zna i umije da odgovori na postavljeni zadatak, a da nigdje ne promaši - rekao je Ćoćkalo.

Obrenović ističe da u veoma jakoj konkurenciji nije mala stvar dobiti toliko nagrada.

- Ponosan sam. Nagrade mi daju vjetar u leđa da ne posustajem. Idem dalje, pa i do novih knjiga, bar do jubilarne dvadesete. Ako me zdravlje posluži, nije to daleko - kaže Rogatičanin.

Definicija

A šta je aforizam Milad Obrenović je definisao kroz jedan svoj, koji glasi: “Aforizam je lijek za mnoge bolesti, ali ga ne može svako propisivati”.

- Aforističari su ljudi čije su riječi i jezik oštriji od sablje. Oni su poseban soj, koji ima četvore oči i četvore uši, brzu misao i oštru olovku i još poneko čulo više. Sve ono što vide i čuju, uoče ili osjete, a ne uklapa se u normalne standarde, moralne i ljudske vrline ili pravila ponašanja, oni kroz aforizam prenesu na papir - ističe ovaj aforističar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana