Rogatičanima šansa za zakup zemljišta: Na dobošu 169 hektara

S. M.
Rogatičanima šansa za zakup zemljišta: Na dobošu 169 hektara

ROGATICA - U Rogatici je ponuđeno u zakup 169 hektara zemljišta u svojini Republike Srpske radi obavljanja ratarske, stočarske i povrtarske proizvodnje u katastarskim opštinama Rogatica 1, Seljani i Kozići.

Utvrđene su i početne cijene. Pošto nema prve klase zemljišta, za drugu je određena u visini od 80 maraka, treću 70 i petu 50 maraka po hektaru, s tim što se naknada uplaćuje unaprijed za narednu godinu u punom iznosu, navodi se u odluci koju su odbornici Skupštine opštine jednoglasno usvojili na posljednjoj sjednici.

Načelnik rogatičkog Odjeljenja za upravljanje lokalnim razvojem, privredu i društvene djelatnosti Desimir Despotović rekao je da na području opštine ima ukupno 1.714 hektara zemljišta u svojini Republike Srpske, koje je rasuto u 16 katastarskih opština.

Do posljednjeg rata najveći dio tog zemljišta na Borikama koristilo je Poljoprivredno dobro “Borike” za ratarsku proizvodnju i održavanje nekad nadaleko poznate ergele konja, a nešto je koristila zemljoradnička zadruga i mještani koji su tu napasali stoku.

U poratnim godinama ugašeno je PD “Borike”, a  zemljoradničke zadruge su nestale pa je to zemljište na Borikama, a i širom opštine ostalo bez korisnika ili korišćeno u zakupu bez trajnijeg rješenja.

Tako je bilo sve do prije nekoliko godina kada je, rečeno je na posljednjoj sjednici Skupštine opštine, 581 hektar tog zemljišta, putem javnog konkursa, ustupljen na korišćenje za 26 individualnih poljoprivrednih proizvođača i “Agrosu” po osnovu zakupa i koncesije.

Bez korisnika je ostalo 1.132 hektara, a posebna stručna komisija utvrdila je da je za obradu moguće koristiti maksimalno 169 hektara, koje su sad ponuđene na dobošu, dok ostalih blizu hiljadu hektara nije pogodno za bilo kakvu obradu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana