Rogatičani se poklonili srpskim stradalnicima

Sreten Mitrović
Rogatičani se poklonili srpskim stradalnicima

Rogatica - Stari Brod kod Višegrada, u kome se nalazi spomen-obilježje za više od 6.000 Srba stradalih u proljeće 1942. godine, sve više postaje mjesto srpskog hodočašća.

U njega svakodnevno dolaze grupe i pojedinci da se poklone sjenama starobrodskih mučenika, koji bi uskoro trebalo da uđu i u kalendar srpskih svetitelja.

Među njima je proteklog vikenda bilo oko 30 Rogatičana, članova Opštinskog odbora PDP-a, koji su u Spomen-kapeli prislužili svijeće stradalim mučenicima, među kojima je bilo i veliki broj žitelja sa područja sadašnje opštine Rogatica, a zatim je odslušan prigodan čas istorije o tome šta se sve i kako Srbima dešavalo u Starom Brodu i susjednim Miloševićima oko Mladenaca kobne 1942. godine.

Rogatičani su položili vijenac na spomenik stradalima, a posjetili su i nedavno otvoreni Spomen-muzej u kome je 27 skulptura sa 39 elemenata koji simbolizuju zbjeg i ulazak srpskih majki sa djecom u nabujalu Drinu.

Predsjednik rogatičkog PDP-a Đoko Razdoljac pozvao je sve koji mogu da dođu na ovo sveto mjesto.

- To smo dužni stradalim precima koji su ovdje izgubili živote samo zato što su bili Srbi, ali i kako bismo generacijama koje dolaze prenijeli istinu o ovom stratištu o kome se ćutalo više od 60 godina - rekao je Razdoljac. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana