Rogatičani oživljavaju rijeku: Poribljena Rakitnica

S. M.
Rogatičani oživljavaju rijeku: Poribljena Rakitnica

ROGATICA - S ciljem oživljavanja ribljeg fonda u rijeci Rakitnici, koja je nakon regulacije od Plješevice do Sportsko-rekreativnog centra “9. januar” i mosta Zakula postala samo protočni kanal bez biljnog i životinjskog svijeta, za vikend je u tu rječicu pušteno 564 kilograma kalifornijske pastrmke.

Puštanje ribe obavljeno je kod mosta Zakula u dio rijeke koji je ovih dana zaustavljen drvenom pregradom sa namjerom stvaranja uslova za oživljavanje flore i faune.

Novac za kupovinu 460 kilograma ribe, minimalne težine 120 grama, obezbijeđen je iz budžeta opštine, a nešto više od 100 kilograma poklonio je vlasnik DOO “Ribarstvo Slap” u Žepi Mehmed Tabaković.

Osim toga, opština je finansirala i šest “velikih” riba matičnjaka kalifornijske i jedan primjerak autohtone potočne pastrmke.

Načelnik Rogatice Milorad Jagodić ističe da je njegova i želja Opštinske uprave da i na taj način vrate život u malu, ali Rogatičanima dragu Rakitnicu, kako bi ona ponovno postala mamac ne samo za ribolovce, nego i sve druge ljubitelje rijeke i prirode.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana