Rogatičani čuvaju sjećanja na poginule borce Odbrambeno-otadžbinskog rata: Spomenik do proljeća u Kosovu

Sreten Mitrović
Rogatičani čuvaju sjećanja na poginule borce Odbrambeno-otadžbinskog rata: Spomenik do proljeća u Kosovu

ROGATICA - U planovima rada opštinske Boračke organizacije u Rogatici iz godine u godinu prenosi se obaveza da spomen-obilježjima sačuvaju trajna sjećanja na 284 poginula borca iz ove lokalne zajednice u posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a do proljeća će mjesto pijeteta dobiti i stradali iz Kozića.

Kako ističe predsjednik Opštinske boračke organizacije Mišo Sokolović, do sada je izgrađena spomen-soba koja u centru grada kao mini-kapela služi za održavanje parastosa i odavanje pošte poginulim borcima.

- U porti crkve na Borikama izgrađeno je spomen-obilježje za 81 poginulog borca i deset civila boričkog kraja, na Jaćenu je obilježje za dio palih boraca sa područja mjesne zajednice Kozići, a tu je i spomen-obilježje kod mosta na Prači u Mesićima i na Zlovrhu, koje čuva sjećanje na deset poginulih vojnika u bombardovanju NATO aviona krajem avgusta 1995. godine, te spomenik porodici Bjelaković u Krivim stranama pored puta Rogatica - Borike i na Rajslzama koje čuva sjećanje na Draženka Mihailovića, prvu vojničku žrtvu na početku rata 1992. godine - kaže Sokolović.

Rogatička Boračka organizacija uz podršku Opštinske uprave ovih dana podiže spomen-obilježje poginulima na cijelom području mjesnog odbora Boračke organizacije Kozići. Nalazi se u selu Kosovo, na raskrsnici puteva koji vode za Koziće i dalje kroz područje zvano Podrogatica, i za sela Pijevčići i Duljavac prema Brčigovu.

Tokom šest dobrovoljnih radnih akcija boraca, članova porodica poginulih i ostalih građana ovog područja uređeni su teren za buduće spomen-obilježje i pristupna staza. Urađeno je i postolje na kome će biti veliki krst uz dvije mermerne ploče na kojima će biti upisana imena i prezimena sa godinom rođenja i pogibije svakog borca, među kojim je i Aleksandar - Aco Obradović, najmlađi poginuli borac Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske, te pet civilnih žrtava rata.

- Krst i ploče, uz investiciju od 4.000 maraka, su poručeni i ako sve bude išlo po planu, osveštanje i otkrivanje ovog spomen-obilježja obaviće se najdalje do prvih proljećnih dana iduće godine, jer treba da bude urađena i željezna ograda oko spomenika - kazuje Sokolović.

I dok Kozićani privode kraju radove na “svom” spomen-obilježju, u toku su, dodaje Sokolović, pripreme za slične spomenike na području mjesnih odbora Boračke organizacije Plješevica, Stjenice i Lađevine.

- Problem je novac. Ono što dobijamo iz budžeta opštine tek je dovoljno da se uz veliku štednju i racionalizaciju pokriju osnovni troškovi, a o investicijama da ne govorimo - ističe Sokolović.

Centralno obilježje

U planu je i podizanje centralnog spomenika poginulim u posljednjem ratu. Lokacija je odabrana, a riječ je o mjestu pored magistralnog puta Sarajevo - Rogatica, neposredno pred zgradom Opštinske uprave. Izgradnja bi trebalo da počne iduće godine, a investitor je opština sa načelnikom Miloradom Jagodićem na čelu koji se, kako reče, sa zadovoljstvom prihvatio ovog zadatka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana