Rogatica: Pronađen žrtvenik boga plodnosti

Sreten Mitrović
Rogatica: Pronađen žrtvenik boga plodnosti

Rogatica - Prilikom uređenja korita rijeke Rakitnice u Rogatičkom polju pronađen je rimski žrtvenik, što je otvorilo mogućnost da se na ovom mjestu nalazi još vrijednih antičkih spomenika.

                                                    

Srpska može da se ponosi velikim brojem spomenika i antičkih lokaliteta, a za "dragulj" koji je pronađen u Rogatici se pretpostavlja da potiče iz perioda od kraja prvog do polovine trećeg vijeka nove ere.

Neveliki fond antičkih epigrafskih spomenika u Rogatici obogaćen je za ovaj primjerak koji govori o životu i razvoju antičkog grada između brda Ljuna i rijeke Rakitnice.

Da bi otkrili bar dio njegovih tajni angažovali su prof. dr Gligora Samardžića, koji predaje antiku na Filozofskom fakultetu u Palama i Kosovskoj Mitrovici.

Prema njegovim riječima, sve upućuje na to da je riječ o žrtveniku posvećenom bogu plodnosti, rađanja i napretka Liberu. To se poklapa i sa lokalitetom gdje je pronađen, Rogatičkim poljem koje je od pamtivijeka bilo pogodno za sjetvu raznih vrsta žitarica i povrća.

Ovakvi spomenici, dodao je Samardžić, nisu rijetki širom nekadašnje provincije Dalmacija iz rimskog perioda. Karakterišu ih epigrafski napisi koji daju odgovor na pitanje kome i zašto su podizani.

- Detaljnije naučno ispitivanje spomenika tek predstoji, a rezultati će biti publikovani u eminentnim naučnim časopisima kod nas i u inostranstvu - rekao je Samardžić.

On je istakao da je sa 2.628 registrovanih stećaka opština Rogatica treća u BiH po broju ovih kulturno-istorijskih spomenika. Nalaze se na 53 lokacije širom opštine, a među najvećim je nekropola Borak nedaleko od sela Burati sa 212 stećaka i proglašena je nacionalnim spomenikom u BiH, a u toku je i aktivnost da uđe u zaštitu UNESKO-a.

I ostale nekropole sa stećcima imaju svoju istorijsku težinu. Dobar primjer je nekropola Crkvina u Plješevici kod Rogatice u kojoj je 89 stećaka, a na jednom od njih se ističe krov na "četiri vode".

Ovu nekropolu karakteriše i još jedna zanimljivost. Na jednom dvostrukom sanduku uz tek upornije gledanje primjećuje se krst koji nema tragova izrade.

- Taj krst isijava iz kamena koji je veličine 2,10 metara. Sam krst je dužine 1,60 metara. Širina krsta je 1,33 metra, kolika je i širina stećka - rekao je Samardžić.

Šansa za razvoj turizma

Direktor Turističke organizacije opštine Rogatica Nebojša Golić kaže da bi bilo dobro da neko od stručnjaka objesni kako je nastao "nevidljivo-vidljivi" krst na stećku.

- Od stećaka u turističkoj ponudi puno očekujemo. Tu je i nekropola u Plješevici i lokalitet Crkvina kao predvorje tumula sa stećcima na kome su dobro vidljivi ostaci stare crkve sa polukružnom apsidom. Iz njih je vremenom odneseno mnogo kamenja, koji su ugrađeni u okolne seoske kuće i druge objekte. Ipak, ono što je ostalo dovoljno je da bude osnova nekom budućem sakralnom objektu - rekao je Golić i dodao

da ovome ide u prilog to što se cijeli kompleks nalazi uz veliko pravoslavno groblje.

- Time bi se sačuvao i uredio lokalitet Crkvina sa pripadajućom nekropolom stećaka - naglasio je Golić.       

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana