Rogatica: Prodaja krompira iznad očekivanja

S. M.
Rogatica: Prodaja krompira iznad očekivanja

ROGATICA - Rogatički proizvođači sjemenskog i merkantilnog krompira ovih dana zadovoljno trljaju ruke, jer prodaja ove povrtlarske kulture ide bolje nego što se očekivalo.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača “Solanum-produkt” i vlasnik “Agromonta” Novak Motika, koji je prošle jeseni uskladištio 280 tona krompira, kaže da kao i ranijih godina plasman ide širom Republike Srpske, a nemale količine otišle su i u poljoprivredne apoteke i u dobar dio FBiH i, što je najvažnije, po cijenama koje nisu mijenjane već dvije-tri godine.

- Najtraženija sorta krompira je dezire, koji je pogodan za prženje i pravljenje pomfrita i sličnih proizvoda. Tražene su i naše stare dobre sorte agrija, kenebek i faluka, a na tržište se sve više probija i nova sorta belini veoma dobrog ukusa i sa zadovoljavajućim rodom - ističe Motika. I kod ostalih proizvođača krompira mobilno je stanje. Cilj je da budu prodate prošlogodišnje zalihe, ali i izvršena priprema za novu sjetvu.

- Slično je i kod porodičnih poljoprivrednih gazdinstava i ostalih domaćinstava pa se očekuje da će, uz korišćenje podsticaja koje daje resorno ministarstvo i lokalna zajednica, biti zasijano više od prošlogodišnjih 297 hektara - rekao je načelnik Odjeljenja za upravljanje lokalnim razvojem, privredu i društvene djelatnosti u Opštinskoj upravi Delivoje Đerić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana