Rogatica: Pletenjem se vraćaju u djevojačke dane

Sreten Mitrović
Rogatica: Pletenjem se vraćaju u djevojačke dane

Rogatica - U rogatičkom Domu za stara lica "Sunce" postoji jedan poseban kutak, ispunjen šarenilom i maštovitim rukotvorinama koje su djelo zlatnih ruku vrijednih pletilja, a neki od ovih predmeta otišli su čak i put SAD.

Riječ je o mini-radionici za heklanje, pletenje i vezenje u kojoj su najaktivnije Milka Rakanović, Mara Greim i Ilinka Matić. Svaka od njih priča je za sebe. Rakanovićeva, bivša radnica nekadašnjeg giganta "Tehnotransa" u Rogatici, kaže da ovdje provodi srećne penzionerske dane.

- Pletenjem i ostalim ženskom poslovima bavim se još od malih nogu. Zbog trajnog invaliditeta uglavnom sam vezana za krevet i pletenjem vraćam sjećanje na mlade dane kada sam kao djevojčica, čuvajući ovce po livadama i proplancima oko mog rodnog sela, prela i plela. Ne mogu izbrojati šta sam u ovih pet godina, koliko sam u domu, isplela čarapa, šalova, džempera i drugih predmeta - kazuje Rakanovićeva.

Čuda od vune pravi i Mara, sa zanimljivim prezimenom, Greim. To je, počinje vrlo burnu životnu priču ova vitalna starica, prezime njenog drugog supruga, Nijemca Hofa.

- Za njega sam se, radeći u Njemačkoj, udala nakon što sam se razvela od prvog supruga, ali je moj Hof poslije devet godina našeg braka tragično okončao život. Na svirep način ubio ga je moj prvi suprug, jer je bio ljubomoran na njega. Kao samohrana majka ostala sam sa kćerkom iz prvog braka koja je sada udata i živi u SAD - rekla je Greim.

Iz Njemačke se pred sami rat vratila u Sarajevo, a sa egzodusom Srba iz ovog grada, 1996. je izbjegla u Vlasenicu. Tu je živjela do marta 2015. kada je došla u rogatički dom.

- Ovdje mi je sve potaman, a da mi ne bude dosadno izlaz sam našla u jednom od poslova iz mog djevojačkog doba, pletenju, heklanju i izradi predmeta od vune i vunice. Izradila sam brdo unikatnih predmeta od kojih je dobar dio njih prešao okean i završio kod moje kćerke u SAD - ispričala je Mara Greim.

Vješta u izradi odjeće od vune i vunice je i Ilinka Matić koja je živjela u selu Gornji Zalukovik kod Vlasenice.

- Cijeli život provela sam u selu. Otuda i navika da predem, pletem i radim druge seljačke poslove. Muž mi je rano umro, a i ja sam se ubrzo razboljela. Pošto nisam imala djece, prije petnaestak godina život sam nastavila kod sestre na Sokocu, odakle sam došla ovdje u Rogaticu - rekla je ova starica.

Ove vrijedne starice kažu da ono što ispletu uglavnom poklanjaju, a rado bi i prodale svoje rukotvorine kada bi imale priliku.

Kao kod kuće

U domu "Sunce" živi šezdesetak baka i deka iz raznih krajeva RS, a nađe se i poneko iz FBiH, Srbije i Crne Gore. Osoblje u ovoj ustanovi se trudi da se svaki štićenik osjeća kao kod svoje kuće.

- Omogućili smo im da se samoinicijativno organizuju i da obavljaju poslove koje žele. Slijedeći tu praksu, imamo mini-radionicu za heklanje, pletenje i vezenje. Srećni smo što imamo ovako vrijedne stanare i zato im pružamo svu podršku, pa im s vremena na vrijeme kupujemo vunu - kazao je direktor doma Radomir Ćućula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana