Rogatica: Grane pucaju od roda

Sreten Mitrović
Rogatica: Grane pucaju od roda

Rogatica - Vrijedni poljoprivrednici Borka i Petar Ješić iz Rogatice ovih dana zadovoljno trljaju ruke, jer je voće i povrće na njihovom imanju rodilo kao nikad prije.

Iako je ovaj bračni par među prvima na području rogatičke opštine krenuo da se bavi plasteničkom proizvodnjom i to praktično od nule, danas se mogu pohvaliti velikim uspjehom.

Put do uspjeha nije bilo lagan, ali kako kažu, ipak se isplatio. U početku su imali pod plastenikom dvadesetak kvadrata u kojem su za sopstvene potrebe proizvodili manje količine salate, luka, paradajza i paprika. Pošto su veoma brzo uvidjeli prednosti ove vrste proizvodnje, Ješići su odlučili da prošire posao. Sada se mogu pohvaliti sa pet plastenika koji se prostiru na ukupno 485 kvadrata.

- Uz salatu, luk, paradajz i papriku, došle su jagode, grašak, spanać, krastavci i drugo sezonsko voće i povrće. Proizvedene količine su podmirivale potrebe više domaćinstava i prodajnih objekata, ne samo u Rogatici, nego i u Sokocu i u Palama - priča Petar Ješić.

Dodaje da je ove godine voće i povrće rodilo u izobilju ne samo u plastenicima, koji se nalaze na obali Rakitnice, već u cijelom imanju.

- Ubrali smo više od tonu visokokvalitetnog paradajza, 250 kilograma jagoda, 150 kilograma krastavaca, a bile su i solidne količine i ostalog povrća. Sve je, iznad naših očekivanja, otišlo i po dobrim cijenama - dodaje Borka.

Ješiće je ove godine posebno iznenadio rod krušaka.

- U voćnjaku imamo oko 30 stabala krušaka, uglavnom sorte viljamovka. Rodila je kao nikad. Kako dani prolaze, teret na granama je sve veći pa ih podupirem drugim granama - priča Petar i dodaje da je veoma dobro rodila i jabuka, ali i šljiva.

Petar smatra da je veoma važno pravovremeno obavljati poljoprivredne radove i uložiti mnogo truda, jer bez toga se ne može ni očekivati dobra zarada. On brine o grubim poslovima, dok one lakše, uključujući i agrotehničke mjere, obavlja njegova supruga koja je penzionisani nastavnik biologije.

Vinova loza

Porodica Ješić može da se pohvali i sa rekordnim rodom vinove loza.

- Toliko je grožđe rodilo da je to prosto nevjerovatno. Zbog toga ozbiljno razmišljam šta da radim. Sve pojesti ne možemo, a iskustva u pravljenju vina i pečenju rakije komovice nemam. Biće mi izgleda potrebna obuka pod stare dane i iz ovih poslova - rekao je Petar Ješić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana