Roditelji izabrali alternativu

Anita Janković Rečević
Roditelji izabrali alternativu

BANjALUKA - Roditelji osnovaca u Srpskoj, uprkos uvjeravanju nadležnih da je hotel “Nebojša” bezbjedan za izvođenje đačkih ekskurzija, odlučili su da izdvoje koju marku više i povjerenje ukažu drugom smještajnom objektu na Jahorini.

Uredni nalazi uzorkovane hrane, vode, radnih površina i briseva radnika iz hotela “Nebojša” nisu otklonili sumnje zabrinutih roditelja, čija djeca prema planu i programu izvođenja škole učenika u prirodi ovih dana borave ili će boraviti na Jahorini. Iz bojazni za zdravlje svoje djece i niza događaja koji su prethodili privremenoj zabrani smještaja đaka u pomenutom hotelu, a koju je Ministarstvo prosvjete i kulture RS ukinulo u četvrtak, izabrali su drugi smještaj.

- Ugovoren smještaj u hotelu “Nebojša” imali smo prije zabrane resornog ministarstva. Nakon te odluke agencija nam je ponudila alternativno rješenje, to jest, hotel “Vučko” koji je skuplji za oko 40 KM i on je ostao naš izbor. Poučeni dešavanjima iz proteklih sedmica roditelji nisu željeli da rizikuju i ukinuta zabrana nije ništa promijenila - istakla je direktorka banjalučke Osnovne škole “Georgi Stojkov Rakovski” Ivana Ljubojević,  čiji učenici petog razreda od ponedjeljka borave na Jahorini. 

Lekcije u prirodi na Jahorini trenutno savladava i 86 đaka banjalučke OŠ “Branko Ćopić”, čiji su roditelji takođe odlučili da povjerenje poklone hotelu “Vučko”.

- Školu u prirodi prvobitno smo trebali realizovati u hotelu “Nebojša” i to od 26. maja. Sve je bilo dogovoreno, ugovori potpisani i samo smo čekali termin polaska. Kada je resorno ministarstvo zabranilo realizaciju ekskurzije agencija nam je ponudila drugi smještaj, roditelji su pristali i mi smo izmijenili elaborat i potpisali nove ugovore. Kada smo završili te procedure, Ministarstvo prosvjete je ukinulo zabranu, međutim nije imalo smisla po treći put raditi sve isto, a i želja roditelja je bila da djeca borave u “Vučku” - rekla je direktorka škole “Branko Ćopić” Branka Špirić. Dodala je da se ekskurzija izvodi po planu i da nemaju nikakvih problema. 

-  Sva djeca su zdrava, a roditelji zadovoljni - kazala je Špirićeva.  

Hotelu “Nebojša” povjerenje nisu željeli pokloniti ni roditelji čija djeca pohađaju OŠ “Sveti Sava” u Banjaluci. 

- Izbor je pao na hotel “Vučko” koji nam je ponuđen kao druga opcija i ekskurziju ćemo za stotinak učenika petog razreda realizovati sredinom juna. Tu odluku roditelji su donijeli jednoglasno, nije čak ni bilo diskusije - rekao je direktor pomenute škole Miroslav Popržen. On smatra da je senzacionalistički pristup javnosti i hajka koja je vođenja prethodnih sedmica nanijela veliku štetu hotelu “Nebojša” na Jahorini.

- Godinama smo vodili djecu u taj hotel i nikada nije bilo problema. Đaci su se kući vraćali prezadovoljni, sa mnoštvom prelijepih uspomena. Škole su se otimale za smještaj u njemu jer imaju mnoštvo rekvizita i namjenski su se spremali za đačke ekskurzije - priča Popržen.

Odluku o zabrani ekskurzija u “Nebojši” donijelo je resorno ministarstvo nakon što se razboljelo desetak učenika banjalučke OŠ “Branko Radičević” koji su boravili u tom hotelu. Isto se početkom mjeseca desilo i đacima OŠ “Petar Kočić” iz Prijedora.

Šteta

Menadžment hotela “Nebojša” juče nije želio komentarisati kolika šteta im je pričinjena zbog privremene zabrane izvođenja ekskurzija, te kako je to uticalo na njihov ugled. Na svojoj “Fejsbuk” stranici ranije su naveli da o kvalitetu usluga koje pružaju govori decenijska tradicija realizacije škola u prirodi, naglašavajući da pojedini bivši đaci njihov hotel posjećuju i sada, kao odrasle osobe, što je rezultat pozitivnih utisaka koji su doživjeli kod njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana