Robijaši uče da igraju šah i rade na računaru

Ljiljana Aleksić
Robijaši uče da igraju šah i rade na računaru

Bijeljina - Učestvovanje u radu sekcija, angažovanje u radionicama, igranje društvenih igara, samo su neki od načina kako zatvorenici u Kazneno-popravnom zavodu Bijeljina prekraćuju praznične, ali i druge dane provedene iza rešetaka.

U ovoj ustanovi ističu da se trude da osuđenicima obezbijede bolje uslove da bi spriječili neželjene posljedice te ih vratili na pravi put.

- Kazna zatvora, osim gubitka slobode, za posljedicu ima i brojne druge probleme, koji se manifestuju na psihosocijalnom planu osuđenika. Zbog toga zajedničkim radom svih pet zavodskih službi preduzimaju se razne aktivnosti kojima se izbjegavaju ili ublažavaju negativne posljedice zatvaranja - rekao je novi direktor zatvora Milenko Gajić.

Među tim aktivnostima, dodaje on, su zavodska biblioteka, informatička sekcija, organizovanje psihodramskih radionica, šahovska sekcija, kulturno-prosvjetne i sportske aktivnosti. Osim toga, osuđenici koji to žele mogu da steknu i nove radne navike.

- Veliki broj zatvorenika je angažovan u jednoj od šest sekcija, u kojima njihovi talenti dolaze do izražaja. Radno angažovanje osuđenika organizuje se takođe na dobrovoljnoj osnovi, pa neki od njih obavljaju poslove na parcelama preduzeća "Semberija", ali i u fabrici "Sava Semberija" - kaže Gajić.

Kazneno-popravni zavod Bijeljina je ustanova zatvorenog tipa u koju se upućuju muškarci osuđeni na zatvorsku kaznu od tri godine i manje, a u okviru Zavoda funkcionišu i dva poluotvorena odjeljenja "Golo brdo" i "Amajlije".

- U ovim odjeljenjima borave osuđenici sa primjernim ponašanjem i oni su zaposleni uglavnom u poljoprivrednoj proizvodnji, na uzgoju domaćih životinja i u ugostiteljstvu - rekao je Gajić.

On je istakao da će uskoro biti nastavljena gradnja modernog objekta sa većim kapacitetima na lokaciji udaljenoj osam kilometara od Bijeljine.

- Gradnja ovog objekta sa pratećim sadržajima počela je 2010. godine, a do sada je podignut ogradni zid i objekti pritvorske jedinice i prijavnice - ističe Gajić.

Napomenuo je da je u toku dorada projekta po preporuci revizora IPA fonda, kao i prevod dokumentacije na engleski jezik, čime će biti omogućeno objavljivanje tendera za nastavak izgradnje ovog kompleksa.

Ključ dobrog upravljanja zatvorom, dodaje Gajić, jeste saradnja zatvorenika i osoblja koje brine o njima.

- Dobrom koordinacijom radnika i osuđenih lica postižu se najbolji rezultati u procesu resocijalizacije, kao svrhe kažnjavanja. Da bi ovaj proces bio realizovan, neophodno je vaspitnoobrazovne sadržaje i aktivnosti postaviti na nivo humanističkih principa i vrijednosti - naglasio je Gajić.

Dodao je da su prevaspitavanje, liječenje i osposobljavanje za život na slobodi, u skladu sa zakonom i društvenim normama, svrha sprovođenja sudskih odluka, ali i zaštita društva od krivičnih djela.

Novi zatvor

U KPZ Bijeljina ističu da će bezbjednost u novom zatvoru biti na najvišem nivou, počevši od kontrole pristupa, video-nadzora i udobnosti u ćelijama. Zatvorenicima će biti ponuđeno mnogo više radnih mjesta i mnogo širi spektar zanimanja, s ciljem njihove socijalizacije i obrazovanja. U novom objektu će postojati i sportski tereni za fudbal, košarku i odbojku, a moći će da budu organizovane i razne sekcije i radionice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana