Rivali misle da smo braća: Otac i sin, Goran i Sergej Prodanović, u dresu nevesinjskog Veleža

Miloš Vasiljević
Rivali misle da smo braća: Otac i sin, Goran i Sergej Prodanović, u dresu nevesinjskog Veleža

Nije čest slučaj da otac i sin istovremeno igraju za jedan klub, a još je rjeđi da sa velikim uspjehom tresu protivničke mreže. U Republici Srpskoj takav kuriozitet postoji u Nevesinju, gdje otac Goran Prodanović i njegov sin Sergej čine ključne igrače u timu koji je ove godine proslavio 90 godina postojanja.

Po vokaciji vezni igrači, doduše mlađi ima nešto ofanzivnije zadatke, čine kompaktnu cjelinu matičnog Veleža, a prošle godine zajedno su postigli čak 22 gola u Drugoj ligi RS, grupa istok. Sergej je bio najbolji strijelac tima sa 14 golova, dok je Goran postigao osam pogodaka.

Goran Prodanović poznato je fudbalsko ime za sve one koji prate domaći sport, a više od 20 godina “pika” seniorsku bubamaru. I ne želi da stane, kaže za “Glas Srpske”, jer se dobro osjeća, odlično je pripremljen, živi u sportskom duhu, uz to je i profesor fizičke kulture.

- Sa 15 godina sam debitovao za prvi tim Veleža, to je bilo 2000. godine, i tu sam igrao dvije i po godine. Zatim sam prešao u gatačku Mladost, gdje sam proveo šest i po godina, nakon toga poslovne i privatne obaveze su me vratile u Nevesinje, gdje sam se u međuvremenu oženio, dobio djecu i počeo da radim u Mostaru - počeo je priču Goran Prodanović za naš list.

Od prošle godine otac i sin zajedno nastupaju u dresu kluba čiji grb je svetinja u ovom gradiću. Velež je u Nevesinju način odrastanja i klub koji se voli svim srcem.

- Od prošle godine Sergej je ispunio uslov da igra za prvi tim. Od kada je napunio 16, igramo zajedno u seniorskoj selekciji. Zbog dobrih igara u omladinskim selekcijama prebačen je u prvi tim, tako da je od prvog kola krenuo da igra, pa smo cijelu prošlu sezonu nastupali skupa. Na kraju je bio i prvi strijelac ekipe sa 14 golova, odigrali smo obojica skoro sve mečeve na drugoligaškom istoku u dresu Veleža - rekao je Prodanović i naglasio da je Sergejeva prirodna pozicija ofanzivni vezni, tačnije moderno lijevo krilo.

Goran se sjeća i prve zvanične utakmice, kada su se među 11 igrača našli njih dvojica.

- Prva utakmica bila je na domaćem terenu, bilo mi je jako čudno, psihološki teško, kao da vučeš nekoga još sa sobom, a nije to tako. Pričao sam tada s njim prije meča. Rekao je da igramo, daće sve od sebe, bio je miran. Mislim da je tada bilo teže meni, da ga kao roditelj zaštitim, a s druge strane, želim da igra i pokaže sve što zna na terenu. Kada dođemo na gostovanje, često nas pitaju jesmo li braća, kada im kažemo da smo otac i sin, jedva nam povjeruju, svima je čudno i nesvakidašnje - rekao je Prodanović.

Druga liga Republike Srpske, grupa istok, atipično je takmičenje, posebno za timove iz Hercegovine, jer za većinu gostovanja potrebno je minimalno šest sati vožnje.

- Ovo je kvalitetna liga, ali i zahtjevna. U godini imate 52 vikenda, mi imamo 30 ligaških utakmica i popunjenih vikenda, plus sve pripremne, a kada dodate na sve to da idemo na gostovanja u Brčko i Bijeljinu, sve ima drugačiji prizvuk - rekao je Goran Prodanović.

Prema njegovim riječima, Sergej pored velikih fudbalskih potencijala ne zapostavlja ni školu.

- Ima već ponude van naše zemlje. Iduće kalendarske godine moguće je da će promijeniti sredinu, ali, naravno, i dalje mora da nastavi da se školuje. Sergej je dobar đak, školu ne smije zapostaviti. Išao je i na takmičenje iz matematike, fizike i srpskog jezika. Meni kao profesoru to je moralna dužnost, fudbal i škola dobitna su kombinacija - rekao je Prodanović.

Pored kćerke Anastasije, Goran ima i sina Danila, a nije isključeno da za nekoliko godina i njega dočeka u prvom timu Veleža.

- Supruga i ja imamo troje djece. Danilo ima 13 godina i on igra fudbal u Veležu, pa me često pita hoću li i njega sačekati u prvom timu, da igramo skupa. Volio bih da se to desi, a još imam najmlađu kćerku Anastasiju, tako da mogu reći da sam srećan čovjek jer imam veliku porodicu - rekao je Goran Prodanović.

Sergej Prodanović ime je o kome će se sigurno čuti u budućnosti. Ipak, stoji čvrsto na zemlji, vrijedno trenira i želi da svakog dana nauči nešto novo. Za “Glas Srpske” kaže da je za njega najvažnija sporedna stvar na svijetu strast, te da mu je drago što je mlad, sa samo 16 godina, zaigrao u prvom timu Veleža, ali i sa ocem Goranom.

- Igrati sa ocem je čast, jer znaš da će uvijek biti tu da te posavjetuje, pogura, ispravi, ukaže na grešku. Kada uradim nešto što ne treba, desi se i poneka kritika, ali ja znam da je to sve za moje dobro - rekao je Sergej Prodanović.

Poručuje da je lani u Drugoj ligi RS, grupa istok, bilo puno dobrih ekipa i dobrih igrača.

- To je moja prva sezona u seniorskom fudbalu, velika je razlika kada igrate sa svojim vršnjacima i sa prekaljenim asovima. Teško je bilo uzeti bodove kod kuće, a kamoli u gostima. Postigao sam 14 golova, mogao sam još, ali moram biti zadovoljan, mislim da će ove godine biti bolje - rekao je Sergej.

Ne krije da već postoje ponude mnogo većih klubova, što mu predstavlja satisfakciju, ali je i potvrda da je na dobrom putu ka profesionalnoj karijeri.

- Poslije dobro odigrane sezone dolaze razne ponude, za sve dalje ćemo vidjeti. Kao i svakom djetetu, san mi je igrati u najvećim klubovima Evrope, osjetiti čari Lige šampiona, osvajati trofeje. Zbog nade u ovo sve i počeo sam trenirati fudbal, ali idem korak po korak - veli Sergej.

Prodanovići iz Nevesinja dokaz su da rad, posvećenost i ljubav prema fudbalu vode do uspjeha, te da je sve prepreke moguće preskočiti. Baš onako kao što otac asistencijom pomaže sinu da postigne pogodak.

Tradicija i jubilej

Po riječima Gorana Prodanovića, ovo je važna godina za njegov klub, jer proslavlja devet decenija postojanja. Klub je iznjedrio i mnoga poznata imena, ali što je i još važnije, pravo je mjesto za razvoj mladih igrača.

 - Standardni drugoligaš sa bogatom istorijom, iako je mijenjao ime, nikad se nije gasio. Aktivna je omladinska škola, za klub godinama unazad igraju igrači isključivo samo iz Nevesinja - rekao je Prodanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana