Rijeke mlijeka teku iz Zaganovića

Sreten Mitrović
Rijeke mlijeka teku iz Zaganovića

ROGATICA - Proizvodnja mlijeka i otkup u Rogatici rastu iz godine u godinu, a značajan doprinos tome dala je i porodica Ćebić iz Zaganovića, koja je lani mljekari isporučila čak 59.000 litara svrstavši se tako u red najvećih proizvođača u opštini.

Da iz Rogatice teče rijeka mlijeka ekstra klase pokazuju podaci Odjeljenja za lokalni razvoj, privredu i društvene djelatnosti opštine prema kojim je tokom 2015. mljekari u Bileći isporučeno 425.877 litara da bi 2019.  isporuka premašila milion litara. 

Ćebići su uspjeli da za pola decenije isporuku mlijeka povećaju za nekoliko desetina hiljada, što potvrđuje i činjenica da su 2014. godine  mljekari isporučili nepunih 10.000 litara, a lani 59.072 litra. 

Glava šestočlane porodice Radomir (44) kao razloge za ovaj veliki skok, navodi povećanje broja grla i nabavku pasmina koje daju više mlijeka.

- Proizvodnjom mlijeka počeo sam se baviti prije desetak godina. U štali sam tada imao najviše tri krave, a danas ih imam skoro 20, od čega, za sada, 15 muznih, među kojim je najviše simentalki - priča Radomir, a potvrđuje supruga Svjetlana koja je zadužena za štalu i mlijeko, dok se njen suprug brine da obezbijedi hranu za grla.

I u ovo zimsko vrijeme, kada je dobar dio krava pred teljenje, Ćebići svaki drugi dan mljekari isporuče u prosjeku 300 litara mlijeka ekstra klase. 

- Ljeti, u vrijeme pune laktacije najvećeg broja krava, to je duplo više - kazuje Svjetlana koja u štalu svako jutro ulazi nešto prije šest, a izlazi oko devet časova.  I tako iz dana u dan već duže od deset godina. 

- Desna ruka su mi moja djeca, sin Rade (19), koji iako student ne bježi od štale. Tu je i kćerka Marija (18), srednjoškolka, ali i druga kćerka Radmila (12) i najmlađi, mezimac, devetogodišnji Pavle, koji nije u štali samo kad je u školi - priča Svjetlana, koja za mužu krava koristi električnu muzilicu, a mlijeko "lageruje" u laktofrizer.

I Radomir je u štali kad god ne radi neki drugi, za kuću važniji, posao. S vremena na vrijeme Ćebići angažuju i po nekog radnika sezonca, kojih je sve manje. Radomir, čije je zaduženje da na vrijeme i u dovoljnim količinama  obezbijedi hranu za štalu, za sada je obezbjeđuje sa oko sedam hektara vlastitog zemljišta i osam hektara koje uzima u zakup od opštine i privatnika.

- Da mogu doći do više zemlje iz zakupa u okolini Rogatice za ljetnu pašu i proizvodnju silaže u mojoj štali bilo bi još najmanje dvadesetak grla. Ovako, ostajemo na postojećem broju i mi smo zadovoljni. U kuću načisto dođe  jedna solidna plata i može se živjeti - kaže Radomir. 
Ćebići su zadovoljni saradnjom sa mljekarom "Pađeni", koja, kako kažu, ono što otkupi  uredno i na vrijeme plati. 

- Još kad bi sadašnjih 62 feninga otkupnu cijenu podigli bar za desetak, bilo bi bolje. Ovako, da nije podsticaja od resornog ministarstva, proizvođača ne bi bilo nigdje. Problem je što se i ta pomoć smanjuje. Sa početnih 30, smanjana je na 25 feninga i sada za litar mlijeka ekstra klase,  kakvo je kod nas, dobijemo 0,87 maraka. To je isuviše malo u odnosu na trud i troškove koji prate taj litar mlijeka u procesu proizvodnje i na putu do  naplate - smatraju Ćebići.  
 

Nagrade 

Ćebići su već 15 godina izlagači na tradicionalnoj poljoprivrednoj izložbi u Rogatici. Već sa prvim pojavljivanjem na smotri poljoprivrednog dostignuća Radomir je za svoja grla ponio nagradu i diplomu da bi ih vremenom sakupio skoro 20. Među njima je sedam prvih nagrada i isto toliko drugih. 

- Pošto sam izlagao samo jedno ili dva grla, toliko sam dobijao i priznanja. Da sam izlazio sa više grla, bilo bi i više nagrada jer moje krave i junice su  uvijek za nagradu - ponosno ističe Radomir. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana