Rijeka Janja u Bijeljini u koritu, domaćinstva bezbjedna

Anita Janković-Rečević
Rijeka Janja u Bijeljini u koritu, domaćinstva bezbjedna

Bijeljina - Regulacija donjeg toka rijeke Janje u Bijeljini, koja se izvodi u okviru izgradnje drinskog nasipa, trebalo bi da bude završena do kraja novembra, čime će značajno biti smanjena opasnost od poplava u tom području.

Direktor Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stefan Mitrović rekao je da je uređenje korita rijeke Janje započeto 16. maja, te da su ti radovi predviđeni “Projektom zaštite od poplava rijeke Drine u BiH”, koji se finansira kreditnim sredstvima Svjetske banke.

Istakao je da je izvođač radova firma “MG Mind” iz Mrkonjić Grada, dok je stručno-tehnički nadzor nad realizacijom radova povjeren konzorcijumu čiji je vodeći partner firma “HKP Konsalting” iz Banjaluke.

- Radovi se realizuju na dijelu Janje od ušća u rijeku Drinu pa uzvodno do mosta na magistralnom putu Bijeljina - Zvornik, u dužini od oko dva kilometra. Vrijednost ugovorenih radova je šest miliona KM - naveo je Mitrović. On je istakao da je izvođač do sada izvršio pripremne radove na cijeloj trasi, te da su obezbijeđeni pristupni putevi i uklonjeni svi objekti koji su se nalazili na toj trasi.

- Visok vodostaj Janje u junu je malo usporio radove, ali vodostaj je sada u padu i to će omogućiti intenzivnije radove. Rok za završetak radova je 30. novembar ove godine - rekao je Mitrović. Objasnio je da će se projektnim rješenjem obezbijediti veće proticanje vode kroz korito rijeke, te da će biti obezbijeđena zaštita dna i kosina korita na lijevoj i desnoj obali.

- Korito Janje na donjem dijelu trase biće obezbijeđeno kamenom naslagom, a biće izgrađeni potporni i parapetni zidovi u zoni naselja. Kako bismo ostvarili potpuni efekat, predviđena je i izgradnja mosta na lokalnom putu na srednjem dijelu trase. Novi most, osim što će regulisati vodotok, doprinijeće i boljim saobraćajnim uslovima u naselju - kazao je Mitrović.

Saradnja

Stefan Mitrović ističe da u realizaciji projekta učestvuje više strana, te da sa svima ostvaruju veoma dobru saradnju.

- Za realizaciju projekta je određeno Ministarstvo poljoprivrede zajedno sa Jedinicom za koordinaciju poljoprivrednih projekata, dok će krajnji korisnik biti “Vode Srpske”. Grad Bijeljina je bio zadužen za eksproprijaciju zemljišta i izdavanje građevinskih dozvola i sve je završeno - kazao je Mitrović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana