Riba i piletina vraćaju Bardači stari sjaj

Dejan Jovičić
Riba i piletina vraćaju Bardači stari sjaj

Srbac - Neodoljivi miris roštilja i fiš paprikaša privukao je više od 2.000 posjetilaca na tradicionalnom Gastro festu, koji je 15. put održan na Bardači kod Srpca, u organizaciji Turističke organizacije Srbac, a pod pokroviteljstvom opštine Srbac.

Ljubitelji dobre hrane stigli su iz cijele banjalučke regije na poznati sajam kulinarstva, koji je pokrenut još 2005. godine s ciljem promocije dva najpoznatija srbačka brenda, ribe i piletine.

- Bardačka riblja čorba nadaleko je poznata i ko je jednom proba, uvijek će joj se vraćati. Ništa manje slasna nije ni piletina sa roštilja, koja u Srpcu uvijek ima prepoznatljiv ukus, što nije čudno, jer je naša opština centar peradarstva u regionu - rekla je direktorica Turističke organizacije Srbac Radisava Šuščević.

Učešće na jubilarnom Gastro festu uzelo je 47 ekipa iz Gradiške, Laktaša, Banjaluke, Srpca i drugih opština.

Najbolji riblji paprikaš po ocjeni stručnog žirija pripremio je srbački Dom zdravlja, dok je drugo mjesto zauzela firma “Dijana tekstil”, a treće “Kumovi” iz Srpca.

Prvo mjesto u kategoriji jela sa roštilja osvojili su “Šatori Jeftić” iz Prijebljega, drugo “Kokošari” iz Srpca, a treće ekipa “Nema veze” iz Gradiške.

- Bili smo jedna od najbrojnijih i najveselijih ekipa. Učestvovali smo u svim takmičenjima, ali pobjede nam nisu bile važne, iako smo osvojili nekoliko nagrada. Ipak, najdraža nam je nagrada za najbolju piletinu, jer se bavimo ugostiteljstvom - rekla je predstavnica ekipe Darija Jeftić.

“Šatori Jeftić” su pokazali da su i najveći snagatori na Gastro festu, jer su odnijeli prvo mjesto u navlačenju konopca u konkurenciji deset ekipa. U sportskoj disciplini “vrtuljak” najbolji je bio Stefan Gužvić iz Srpca, dok je najbrži u ispijanju piva bio Dalibor Puzić iz ekipe “Tri pašanca”.

I ove godine organizovan je mini-sajam na kojem su se predstavili proizvođači zdrave hrane i meda i narodnih rukotvorina i umjetnina iz cijele RS, a održana je i prezentacija tradicionalnih jela ovog kraja, koje su pripremile domaćice iz folklornih društava “Motajički vuk” iz Sitneša i “Beli anđeo” iz Srpca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana