Rezervat nadomak Šipova na UNESKO listi svjetske baštine: Prašuma Janj jedinstveno blago prirode

Jelena Stanić
Rezervat nadomak Šipova na UNESKO listi svjetske baštine: Prašuma Janj jedinstveno blago prirode

ŠIPOVO - Prašuma Janj je prvo prirodno dobro Republike Srpske, odnosno BiH na UNESKO listi svjetske baštine, a osnovna vrijednost ovog rezervata je autohtonost šuma bukve, jele i smrče, koja zbog svoje izvornosti i neizmijenjenih fitocenoloških, strukturnih i ekoloških karakteristika predstavlja jedinstveno blago prirode.

Ovim strogim prirodnim rezervatom, koji je smješten na zapadnim padinama masiva Stolovaš, između 1.180 i 1.510 metara nadmorske visine, te je od Šipova udaljeno oko 30 kilometara, upravlja Šumsko gazdinstvo "Gorica" Šipovo u okviru preduzeća "Šume Republike Srpske".

- To je područje neizmijenjenih prirodnih odlika, sa reprezentativnim ekosistemima, namijenjenih isključivo očuvanju izvorne prirode i ekološke ravnoteže, naučnim istraživanjima kojima se ne narušavaju osnovna obilježja i vrijednosti, praćenju pojava i procesa u prirodi, kao i obrazovanju koje ne ugrožava slobodno odvijanje prirodnih procesa. Živi svijet izražen kroz vegetaciju je veoma raznovrstan i bogat - navode u "Šumama" dodajući da je prašuma Janj od 1954. godine zaštićena za naučna istraživanja i prirodna rijetkost privlačna posjetiocima.

Strateški ciljevi

Odlukom Vlade Republike Srpske o zaštiti Strogog prirodnog rezervata "Prašuma Janj" iz 2012. godine ovo prirodno dobro zaštićeno je najvišom kategorijom Ia, prema klasifikaciji Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN), na ukupnoj površini od 295 hektara. Prema IUCN kategorizaciji Ia kategorija predstavlja strogi prirodni rezervat, obuhvata strogo zaštićeno područje izdvojeno zbog zaštite biološke raznovrsnosti, gdje je  posjećivanje i korištenje prostora strogo kontrolisano i ograničeno. Strogo je zabranjeno branje i uništavanje biljaka, ubijanje, hvatanje i uznemiravanje životinja i bilo kakav oblik privrednog korištenja.

Obaveza "Šuma" odnosno ŠG "Gorica" je sprovođenje propisanih režima zaštite i očuvanja prirodnog dobra, a na osnovu Plana upravljanja Strogim prirodnim rezer-vatom "Prašuma Janj" za period 2014-2029. godina. Definisana su tri strateška cilja i to očuvana i zaštićena biološka raznolikost i prirodno nasljeđe, provedena istraživanja i edukacija, te povećanje prepoznatljivosti rezervata u okruženju i šire.

ŠG "Gorica" donijelo je i Pravilnik o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi u pra-šumi, na koji je saglasnost dalo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Put do liste

Ministarstvo civilnih poslova BiH je u januaru 2018. godine zatražilo mišljenje o proširenju međudržavnog serijskog dobra svjetske baštine - Iskonske bukove šume Karpata i drugih regija Evrope, a "Šume RS"  su tada iskazale interesovanje da se nominuje zaštićena prašuma Janj.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS je u januaru 2019. godine dostavilo Ministarstvu civilnih poslova, Komisiji za saradnju BiH sa UNESKO popunjen Tentativni list za Strogi prirodni rezervat "Prašuma Janj", područje neizmijenjenih prirodnih osobina sa reprezentativnim šumskim ekosistemima, kao prijedlog zaštićenog područja za proširenje međudržavnog serijskog dobra svjetske baštine Iskonske bukove šume Karpata i drugih regija Evrope.

- Nominacija je prihvaćena i registrovana u UNESKO Centru za svjetsku baštinu. Imenovan je i ekspertski tim za izradu nominacionog dokumenta , a činili su ga predstavnici ŠG "Gorica", "Šuma RS", Zavoda za zaštitu kulturno istorijskog i prirodnog nasljeđa RS, Prirodno-matematičkog fakulteta i Šumarskog fakulteta iz Banjaluke, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS te Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju - navode iz "Šuma" do-dajući da je na sastanku u Administrativnom centru Vlade RS u Banjaluci kome je prisustvovao i predstavnik UNESKO Hanns Kirchmeir, prezentovan način izrade nominacionog dokumenta, a Kancelarije UNESKO iz Sarajeva obezbijedila je finansijsku podršku.

Prema smjernicama UNESKO-a bilo je potrebno izdvojiti i P-bafer zonu oko rezervata kao dodatnu zaštitu, čija je granica minimalno udaljena od rezervata za 100 metara, nakon čega je donesena odluka da se formira P-bafer zona oko rezervata površine 65,95 hektara.

- Stručnjaci Međunarodne unije za zaštitu prirode IUCN su u oktobru 2020. godine bili u terenskoj misiji, a u junu ove godine dobili smo obavještenje od IUCN da je proslijeđen pozitivan izvještaj UNESKO-u za šest zemalja sa 15 komponenti. Centar za svjetsku baštinu je 28. jula ove godine donio odluku da je prašuma Janj  pored još 14 lokaliteta uključena  na listu UNESKO - navode u "Šumama".

Obaveze

Kao i prethodnom periodu, obaveze "Šuma" i ŠG "Gorica" prema očuvanju prašume odnose se na zaštitu, s tim što će se i dalje konstantno raditi na unapređenju fizičke zaštite, te kroz projekte obezbijediti dodatna sredstva za realizaciju svih planiranih aktivnosti.

- Kako je sada prašuma Janj dio međunarodne mreže zaštićenih prirodnih lokaliteta, kojih je u svijetu 94 u 18 zemalja, UNESKO će obezbijediti dugoročnu zaštitu, a biće i olakšan pristup međunarodnim sredstvima za realizaciju svih neophodnih aktivnosti. Uskoro će biti i održan sastanak sa koordinatorom UNESKO-a, na kojem će biti konkretizovani dalji zadaci, obaveze i aktivnosti kada je u pitanju ovaj prirodni rezervat - navode u "Šumama RS" ističući veoma dobru saradnju sa opštinom Šipovo, koja je učestvovala u sufinansiranju brojnih projekta koji se tiču prašume Janj.

Posjeta rezervatu

Kako navode u "Šumama", posjetioci se mogu kretati po zaštićenom području samo uz prethodno pribavljeno odobrenje gazdinstva "Gorica" i u pratnji vodiča, saglasnost je potrebna i za fotografisanje i snimanje tonskih i video zapisa.

Na području prašume Janj dozvoljeni su naučni i istraživački radovi, ali uz saglasnost šumskog gazdinstva i mišljenje Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS.

- Obrazovne aktivnosti, kao što su škola u prirodi, terenska nastava i seminari, stručne ekskurzije potrebno je blagovremeno prijaviti.  Pristup prašumi Janj je ograničen na organizovane posjete u grupama do 20 učesnika uz nadzor vodiča - navode u preduzeću "Šume".

Dodaju da se zahtjev za izdavanje pismenog odobrenja podnosi na adresu JPŠ "Šume Republike Srpske" a.d. Sokolac, ŠG "Gorica" Šipovo, Prve šipovačke brigade br. 1, na e-mail: [email protected] ili telefaksom na brojeve 00387-50 371-420, 00387-50-371-286.

Netaknuta zona

Prašume su stvorene prirodnim putem, koje su po zakonima prirode bez ikakvog djelovanja čovjeka rasle, živjele, obnavljale se i umirale. U prašumama se nalaze stabla svih visina, debljina i starosti, od najmlađih do najstarijih. Na ostacima prirodno umrlih stabala buja novi život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana