Revija narodnih nošnji i prezentacija nacionalnih jela u Prnjavoru

SRNA
Foto: Srna

PRNjAVOR- Na Festivalu "Mozaik zajedništva" u Prnjavoru danas je organizovana revija narodnih nošnji i prezentacija tradicionalnih jela naroda i nacionalnih manjina koji žive u ovoj lokalnoj zajednici.

Predsjednik Omladinskog centra Dajana Bašić rekla je novinarima da je Festival dio projekta "Mala Evropa" i da je danas prikazano 10 različitih narodnih nošnji koje su za ovu priliku ustupili pojedinci i kulturno–umjetnička društva, a neke od njih su stare i 100 godina.

Bašićeva je ocijenila da su kroz ovaj projekat mogli da nauče nešto novo o lokalnoj zajednici i da se upoznaju sa svim kulturnim, istorijskim i turističkim potencijalima Prnjavora.

Reviju narodnih nošnji pratila je i prezentacija tradicionalne narodne kuhinje, a organizovana je i posjeta Zavičajnom muzeju u Prnjavoru gdje su izložene fotografije devet kulturno-istorijskih i vjerskih objekata značajnih za grad.

Bašićeva je najavila da će uskoro, u saradnji sa srednjim školama, biti upriličena i turistička tura "78 430" sa posjetom lokalitetima po kojima je Prnjavor prepoznatljiv.

Član Ukrajinskog kulturno–umjetničkog društva "Taras Ševčenko" iz Prnjavora Luka Preradović pojasnio je da ukrajinske narodne nošnje krase šarenilo i bogat vez, dok su tradicionalne igre uglavnom brze i okretne.

On je napomenuo da je za izvođenje ukrajinskih nacionalnih igara od velikog značaja da igrači imaju na nogama kožne čizme koje doprinose lakoći izvođenja brzih i okretnih dionica.

Gradonačelnik Darko Tomaš zahvalio je svima koji učestvuju u manifestacijama priređenim u čast grada i izrazio uvjerenje da su svi koji su posjetili sinoćnju predstavu "Prnjavor, naš" i današnje prezentacije Omladinskog centra imali šta da vide, a istovremeno korisno i novo saznaju o lokalnoj zajednici.

Trodnevni Festival "Mozaik zajedništva" dio je programa obilježavanja 24. marta, Dana grada Prnjavor. Biće završen sutra nastupom folklornih ansambala u 19.00 časova u Domu kulture.

U okviru obilježavanja Dana grada, sutra će biti održan i Međunarodni turnir u taekvondou "20. Prnjavor open".

Ulaz na sve manifestacije je besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana