Republika Srpska obnavlja parohijski dom u Stocu

Srna
Foto: Srna

MOSTAR- Vršilac dužnosti direktora Sekretarijata za raseljena lica i izbjeglice Republike Srpske Davor Čordaš potpisao je danas u Mostaru sa parohom stolačkim i dabarskim Ratkom Zubcem sporazum o finansiranju izgradnje parohijskog doma u Stocu, za koji je Vlada Srpske odobrila 50.000 KM.

Ovaj projekat postoji već godinama, a na inicijativu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović i premijera Srpske Radovana Viškovića u ovoj godini pokrenute su konkretne aktivnosti koje su krunisane današnjim potpisivanjem ugovora.

Ugovor je potpisan u Društvenom domu u mostarskom naselju Ortiješ, čiju je izgradnju takođe finansirala Republika Srpska. Potpisivanju su prisustvovali i predstavnici srpske zajednice u Stocu i Mostaru, mostarske Kancelarije Vlade Republike Srpske, te srpski vijećnici u opštinskim vijećima Stolac i Ravno.

Čordaš je rekao da je obnova parohijskih domova i vjerskih objekata uvijek podsticala ljude da svoje ne zaborave.

"Gdje god se nije vratila crkva ili vjerska institucija, nikakvog povratka nije ni bilo. Posebno sam zadovoljan da u ovome domu, koji je takođe obnovila Vlada Reublike Srpske, potpisujemo sporazum. Vjerujem da ćemo vrlo brzo biti i u parohijskom domu u Stocu", rekao je Čordaš.

Čordaš je objasnio da je Vlada Republike Srpske za ovaj projekat odobrila 50.000 KM i da vjeruje da će dom biti završen u idućoj godini, a da će pomoć Republike Srpske biti nastavljena i u narednoj godini.

"Vlada Republike Srpske učestvovaće u ovom projektu do kraja", obećao je Čordaš.

Čordaš, koji danas slavi Badnji dan, rekao je da mu je izuzetno drago što ovaj praznik provodi sa Srbima iz Stoca i Mostara.

"Gajimo poseban odnos i želimo poslati poruku da čovjek ostaje čovjek, nečovjek nečovjek. Želimo graditi dobre odnose i u Mostaru i u Stocu i u svim drugim zajednicama… Rađa se novi vid odnosa kada je u pitanju srpska i hrvatska zajednica u Stocu", poručio je Čordaš.

Predstavnik srpske zajednice iz Stoca Zoran Andrić zahvalio je predstavnicima vlasti u Republici Srpskoj na pomoći i naglasio da malobrojnoj srpskoj zajednici u Stocu izgradnja parohijskog doma znači mnogo.

"Ovaj čin opravdava sve aktivnosti koje su vođene do sada jer i taj objekat i odnos Republike Srpske mnogo značie građanima Stoca. Obnova parohijskog doma može započeti, ovo će biti prva faza. Ovaj iznos je značajan, ali biće potrebno još sredstava", rekao je Andrić, koji je i predsjednik OO SNSD-a u Stocu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana