Repromaterijal proizvođačima iz Šamca, Donjeg Žabara i Pelagićeva

Srna
Foto: Srna

ŠAMAC- Predstavnici Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske danas su u Obudovcu podijelili repromaterijal za sjetvu proizvođačima sa područja opština Šamac, Pelagićevo i Donji Žabar.

Jedan paket je vrijedan 1.400 KM, Jedinica za koordinaciju sufinansira 50 odsto, učešće lokalnih zajednica je od 10 do 20 odsto, a preostali dio obaveze proizvođači će u repromaterijalu vratiti Poljoprivrednoj zadruzi „Eko-plod" iz Modriče, kroz prodat proizvod.

Stručni savjetnik Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata Slađana Berić Tovirac istakla je da proizvodni paket sadrži rasadu koja je proizvedena kod registrovanog rasadničara u Republici Srpskoj, kompletan repromaterijal za proizvodnju koju zahtijeva visokohibridna paprika, sva vodotopiva mineralna đubriva i paletu pesticida u okviru programa integralne proizvodnje.

Tovirčeva je dodala da je riječ o biznis-planu i realizaciji Poljoprivredne zadruge „Eko-plod" iz Modriče, koja je kroz saradnju sa Jedinicom za koordinaciju poljoprivrednih projekata, u okviru regionalnog udruženja „Poljoklast", za 2021. godinu realizovala poslovni plan proizvodnje salatne paprike na području dobojske regije.

„U pitanju je saradnja manjih proizvođača. Na 200 metara kvadratnih proizvodnog zaštićenog prostora odvijaće se proizvodnja u plastenicima. U tu svrhu smo kroz brojne sastanke pozivali proizvođače koji se bave plasteničkom proizvodnjom da se animiraju i uvežu kroz kooperantsku proizvodnju", rekla je ona.

Tovirčeva je napomenula da, ukoliko se plan ostvari kako su predvidjeli i najveći procenat bude prve klase, ta paprika ide za hrvatsko tržište, dok je planirano da se druga klasa preradi preko Poljoprivredne zadruge „Eko-plod" u kiseli program, za koji Zadruga ima unaprijed ugovoren plasman.

Predstavnici Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata juče su repromaterijal dijelili poljoprivrednicima iz Stanara, Doboja i Petrova, a sa današnjim danom paketi su podijeljeni za ukupno 46 kooperanata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana