Reprogrami spas od kolapsa u opštini Srbac

Anita Janković
Reprogrami spas od kolapsa u opštini Srbac

Srbac - Finansijski kolaps u opštini Srbac, koji je nastao kratkoročnim zaduženjima u iznosu od 5,7 miliona maraka, što je gotovo cijeli godišnji budžet, mogao bi biti otežan sudskim naplatama zbog tužbi dobavljača, a glavobolju pričinjavaju i dugovanja radnicima.

Načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević tvrdi da se neizmirene obaveze uglavnom odnose na lična primanja radnicima opštinske uprave i javnih preduzeća i ustanova i to 1,2 miliona KM, dok obaveze prema dobavljačima iznose 2,8 miliona KM. Prema njegovim riječima, sa dobavljačima se stalno vode pregovori o reprogramiranju milionskih obaveza, a pokušava se postići dogovor i sa Poreskom upravom i drugim institucijama.

- Zbog neuplaćivanja doprinosa radnici opštinske uprave više od dvije godine ne mogu ovjeriti zdravstvenu knjižicu, a slična situacija je i u firmama i ustanovama. Najteže je u Centru za kulturu i sport, gdje kasni čak 14 plata - rekao je Dragosavljević.

Dodao da je stanje po svim parametrima mnogo lošije od očekivanog.

- Prema zapisniku sa primopredaje dužnosti mene i mog prethodnika zaduženost opštine, računajući kratkoročne i dugoročne obaveze, iznosi 16,95 miliona KM, dok je prije četiri godine iznosila 17,9 miliona KM. Ukupna zaduženost je tako smanjena za oko 950.000 KM, ali je kratkoročna zaduženost porasla za 250 odsto - naglasio je on.

Ističe da su dugoročne obaveze izmirivane sa kašnjenjem, što je za posljedicu imalo plaćanje zateznih kamata i penala.

- Mnogi su ispaštali zbog manjka novca u kasi, pa tako nisu isplaćivani podsticaji za poljoprivrednike i novac za sportske organizacije, a već dvije godine ne isplaćuje se stipendija za studente, što će ponovo biti omogućeno dogodine - naglasio je Dragosavljević.

On podsjeća da je na prethodnoj sjednici usvojen nacrt budžeta od 6,7 miliona KM. Dodaje da su u ovakvoj situaciji potrebne uštede u svim segmentima, a posebno u radu javne uprave i napominje da će biti primijenjene nepopularne, ali neminovne mjere.

- U opštini imamo višak radnika koji će dijelom biti riješen odlaskom u penziju, a zatim slijedi revizija ugovora zaposlenih na određeno vrijeme. Pod lupom su i plate opštinskih funkcionera i radnika, jer je prethodni načelnik Drago Ćirić nedavno povećao plate svim radnicima u situaciji kada se kasni sa isplatom tri plate, a budžet grca u dugovima - naglasio je Dragosavljević.

S druge strane Ćirić tvrdi da je za vrijeme njegovog mandata dug umanjen za 2,5 miliona KM, te da Srbac nije zadužio ni marku.

- Istina je da je kratkoročni dug sada veći nego ranije, ali mnogo je smanjen dugoročni dug - rekao je Ćirić.

Ne spori da je pred kraj mandata povećao plate radnika i objašnjava da to ne može okarakterisati kao veće plate već vraćanje na nivo prije njegovog mandata.

- U prve dvije godine mog mandata tokom mjera štednje svima sam u opštini smanjio plate od sedam do 25 odsto i zbog toga sam kasnije radnicima vratio plate na prvobitni nivo. Plate funkcionera su ostale smanjene, budući da nije bilo Skupštine koja odlučuje o njihovim platama i to svi dobro znaju - rekao je Ćirić.

Podrška

U nastojanjima da konsoliduje stanje Mlađan Dragosavljević očekuje značajniju podršku republičkih institucija.

- U pregovorima sam da u Srpcu uskoro bude organizovan sastanak na kojem će učestvovati nekoliko ministara iz Vlade RS, koji će sagledati trenutno stanje u Srpcu i ponuditi rješenja, a prije svega pomoć u realizaciji projekata, jer u ovakvim okolnostima ne možemo samostalno ulagati u razvoj opštine - rekao je Dragosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana