Rekordni prinosi, iz košnice 50 kg meda

Željka Kokot
Rekordni prinosi, iz košnice 50 kg meda

Banjaluka - Prinosi kestenovog i bagremovog meda na području Krajine nadmašili su očekivanja i najoptimističnijih pčelara, dostigavši rekordnih 50 kilograma po košnici.

Pojedini pčelari su primjenjujući posebne metode iz košnica vadili i po 100 kilograma meda.

Predsjednik Udruženja proizvođača meda "Novi Grad" Miloš Odžić kaže da je prvi dio godine, za razliku od istog perioda u prethodne dvije, za pčelare sa područja Prijedora i Novog Grada bio izuzetno dobar.

- Prinosi meda su izuzetno dobri i iznose oko 50 kilograma po košnici. Pojedinci su uspjeli da izvrcaju i do 100 kilograma - naglašava Odžić.

Muke im, međutim, zadaje plasman jer nakupci nude izuzetno niske cijene.

- Većina pčelara primorana je da med prodaje na kućnom pragu jer su otkupne cijene u trgovinama izuzetno niske, a samo rijetki pojedinci odlučuju se na izvoz veće količine - kaže Odžić i dodaje da se cijena meda kreće od 12 do 15 KM po kilogramu.

Predsjednik Skupštine Saveza udruženja pčelara RS Obrad Ninković kaže da je proljećna paša u zapadnom dijelu Srpske bila izuzetno dobra i da su prinosi iznad očekivanih. Suša je uticala da na području istočne Hercegovine prinosi budu na nivou višegodišnjeg prosjeka od oko 15 kilograma po košnici.

- Ako jesenja paša izostane, prinosi će biti manji od prošlogodišnjih - kaže Ninković.

Cijena hercegovačkog meda kreće se od 15 do 18 KM po kilogramu, a Ninković sa sigurnošću tvrdi da neće biti pojeftinjenja jer med u Hrvatskoj i Crnoj Gori košta između 10 i 12 evra.

Pčelari iz Srpske ostaju pri stavu da med izuzetnog kvaliteta, koji se proizvodi većinom iz divlje paše i sadrži više od 300 ljekovitih trava, ne žele da izvoze zbog izuzetno niske otkupne cijene.

- Ponuđena nam je mizerna veleprodajna cijena od 3,5 evra po kilogramu, što je neprihvatljivo. Naša proizvodnja nije velika i isplativije nam je da se smanjenjem patvorenog meda koji je otkriven na području RS izborimo za veće domaće tržište - naglašava Ninković.

Prošle godine je u BiH uvezeno 220 tona meda vrijednog 950.000 evra, dok je izvezena tona i po u vrijednosti 19.000 evra.

Dani višegradskog meda

Udruženje pčelara "Višegrad" organizovalo je juče Poljoprivredno-turističku manifestaciju "Dani višegradskog meda".

- Od šezdesetak članova Udruženja koji posjeduju oko 3.000 pčelinjih društava, izlagalo je desetak najaktivnijih, koji su predstavili med, polen, propolis, pića na bazi meda i propolisa, kao što je rakija medovača i druge pčelinje proizvode - rekao je predsjednik Udruženja Radoje Tasić, navodeći da višegradski pčelari, od kojih se nijedan ne bavi profesionalno ovim zanimanjem, proizvedu godišnje oko pet tona livadskog meda.

Cijena meda

Zapadni dio RS - od 10 do 15 KM

Istočni dio RS - od 15 do 18 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana