Rekordni podsticaji podigli proizvodnju u srbačkoj opštini

Dejan Jovičić
Rekordni podsticaji podigli proizvodnju u srbačkoj opštini

SRBAC - Brojni srbački poljoprivrednici stali su na noge i unaprijedili proizvodnju zahvaljujući republičkim i lokalnim podsticajima, koji su im omogućili da obnove mehanizaciju i produže brazde te povećaju broj grla na farmama.

Poljoprivrednici su u prošloj godini ostvarili rekordan iznos podsticaja u iznosu od 1,8 miliona KM na osnovu pravilnika koji je donijelo resorno ministarstvo, a načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević rekao je da je podsticaje koristilo više od 500 aktivnih nekomercijalnih i komercijalnih gazdinstava iz ove opštine.

- Najveći iznos je isplaćen za premije za utovljene brojlere - 365.000 KM, regresirani dizel 275.000, nabavku opreme i izgradnju objekata u stočarskoj proizvodnji 160.000 i za nabavku poljoprivredne mehanizacije 135.000. Za regres po hektaru sjetvene površine za pšenicu, soju, suncokret i uljanu repicu isplaćeno je 120.000, a za pšenicu 115.000. Premija za mlijeko iznosila je 110.000, za proizvedeno i prodato povrće 80.000, a za utovljene svinje i junad po 30.000 KM - rekao je Dragosavljević.

Dodaje da i opština obezbjeđuje podsticaje, koji u ovoj godini iznose 60.000 KM, a novac je usmjeren za sufinansiranje nabavke traktora i priključaka, te proizvedeno i prodato povrće u plastenicima.

- Biće isplaćene i subvencije malinarima i pčelarima. Preko IFAD projekta biće sufinansirana i nabavka novih zasada borovnice za sedam korisnika - istakao je Dragosavljević.

Među korisnicima podsticaja je i Đuro Cvijić iz Kladara koji je zahvaljujući pomoći republičkih institucija obnovio kompletnu poljoprivrednu mehanizaciju.

- Za sve nove mašine koje sam do sada kupio dobio sam povrat od oko 30 odsto sredstava, pa kada se uzme u obzir da kvalitetna prikolica za stajnjak košta oko 40.000 KM, onda se jasno vidi kolike su to uštede - rekao je Cvijić koji obrađuje oko 50 hektara zemljišta, od čega je dio u njegovom vlasništvu. Bavi se proizvodnjom kukuruza, pšenice i soje, kao i peradarstvom.

Navodnjavanje

Načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti u Srpcu Marko Miholjčić rekao je da će iduće godine, u saradnji sa Jedinicom za koordinaciju poljoprivrednih projekata Banjaluka, biti realizovan projekat postavljanja sistema za navodnjavanje na poljoprivrednim gazdinstvima.

- Radi se o petogodišnjem projektu Svjetske banke. Nabavku sistema će jednim dijelom sufinansirati opština i korisnici, a drugim dijelom Jedinica - rekao je Miholjčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana