Rekonstrukcija područne škole "Dositej Obradović" u Kukuljama: Novi krov za toplije učionice

Dejan Jovičić
Rekonstrukcija područne škole "Dositej Obradović" u Kukuljama: Novi krov za toplije učionice

SRBAC - U okviru projekta poboljšanja energetske efikasnosti, koji finansira Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, počela je rekonstrukcija krova na devetorazrednoj područnoj školi "Dositej Obradović" u srbačkom mjestu Kukulje.

Radove izvodi građevinska firma "Univerzal BS" iz Banjaluke, a vrijednost investicije iznosi oko 120.000 KM.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Kukulje Radojica Vidović kaže da su sa velikom radošću dočekali ovu vijest jer je krov već odavno bio dotrajao, tako da će se nastava odvijati u mnogo boljim uslovima.

- Krov je bio prekriven azbestnim pločama, prokišnjavao je i otežavao nastavu zbog vlažnih i hladnih prostorija. Nakon što bude urađena termoizolacija, đaci će dočekati zimu u toplijim učionicama - rekao je Vidović.

Devetorazrednu školu u Kukuljama pohađa oko 120 đaka iz Kukulja, Lilića, Kosjerova i Petrovog Sela. Prije dvije godine, uz pomoć resornog ministarstva, promijenjena je stolarija na polovini učionica, a nastavak ovih radova je prioritet u narednom periodu.

- Imamo u planu da radimo i unutrašnje uređenje škole, jer je jedan broj učionica u boljem, a drugi u lošijem stanju. Nadamo se da ćemo dobiti donatorska sredstva i za ovu investiciju - kazao je Vidović.

Načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević izrazio je zadovoljstvo što je na ovaj način nastavljena sanacija osnovnih škola i dodao da u sklopu istog projekta uskoro kreće i završetak rekonstrukcije Centra srednjih škola "Petar Kočić".

- Ovih dana očekujemo nastavak radova u srednjoškolskom centru, gdje je ranije već zamijenjen krov. Uz pomoć resornog ministarstva radiće se na postavljanju nove stolarije, uređenju fasade, sanaciji mokrih čvorova i instalaciji novog sistema grijanja - rekao je Dragosavljević.

Ove godine je i putem Ministarstva prosvjete i kulture izdvojeno više od 85.000 KM za izgradnju i obnovu školskih objekata u Srpcu. Rekonstruisan je krov na školi u Nožičkom i dio krova na školi u Poveliču. Nabavljena je peć na čvrsto gorivo za potrebe osnovaca u Kaocima, te saniran mokri čvor i zamijenjena ulazna vrata na školi u Ćukalima. Asfaltiran je parking za potrebe centralne škole u Srpcu i nakon 40 godina u potpunosti obnovljen inventar u ovoj školi, gdje je stiglo 220 stolica, 112 stolova i sedam ormara.

 Vrtić

Vlada Republike Srpske usmjerila je donatorska sredstva Vlade Srbije u iznosu od 850.000 KM za izgradnju novog vrtića u Srpcu. Razlozi za izgradnju vrtića leže u sve težem održavanju postojećeg objekta, koji je izgrađen prije tri i po decenije za potrebe smještaja djece radnika nekadašnje tekstilne fabrike "Itris". Novi vrtić imaće kapacitet da primi oko 200 djece.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana