Regionalna stočarska izložba u Gradišci

M. V.
Regionalna stočarska izložba u Gradišci

Gradiška - Najbolja grla goveda, svinja i ovaca predstavljena su juče na regionalnoj stočarskoj izložbi koja je u Gradišci okupila 36 stočara.

Izložba je održana u okviru manifestacije "Gradiška jesen 2015", a svoja dostignuća u stočarstvu predstavili su stočari iz Gradiške, Kozarske Dubice i Srpca.

Najbolji uzgajivači su dobili zaslužene nagrade, a za šampiona izložbe proglašena je junica čiji je vlasnik Radomir Tošić iz Elezagića kod Gradiške.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović istakao je da su na izložbi pokazani potencijali regiona i opštine Gradiška u proizvodnji mlijeka i mesa.

- Posebno bih istakao da je veliki iskorak napravljen omogućavanjem izvoza mlijeka u zemlje Evropske unije, gdje se otvorilo veliko tržište - istakao je Latinović.

Gradiški mljekari godišnje proizvedu oko 10 miliona litara mlijeka, dok svinjogojci proizvedu oko 20.000  tovljenih svinja. Proizvođač mlijeka iz Rogolja Milorad Đurić kaže da ima 25 krava muzara koje mjesečno proizvedu oko 15.000 litara mlijeka.

- Na izložbu sam doveo četiri junice rase holštajn. Bavim se proizvodnjom mlijeka i dobio sam dozvolu da mlijeko sa moje farme može da se izvozi u EU - rekao je Đurić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana