Različit tretman najstarijih sugrađana od mjesta do mjesta u RS

Danijela Stokanić
Različit tretman najstarijih sugrađana od mjesta do mjesta u RS

Banjaluka - Penzioneri u samo nekoliko opština i gradova u Republici Srpskoj imaju mogućnost da uz pomoć lokalne vlasti odu na besplatnu rehabilitaciju, izlet ili ljetovanje, dok većina ljudi u poznom dobu o tome može samo da sanja.

Sudeći prema riječima predstavnika lokalnih udruženja, najbolje žive penzioneri u Prijedoru, Trebinju, Novom Gradu, Derventi i Milićima, dok su oni iz većine drugih lokalnih zajednica uglavnom prepušteni sami sebi.

Predsjednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj istakao je da sve manje opština i gradova u Srpskoj izdvaja novac za najstarije sugrađane.

- Mnoge lokalne zajednice penzionerima ne pružaju ni ono osnovno što bi trebalo, kao što je jednokratna pomoć, donacija drva i drugih potrepština - rekao je Rakulj i dodao da za razliku od Srpske svi penzioneri u susjednim državama o trošku penzionog fonda idu na ljetovanje, zimovanje, razne rekreacije. 

Prijedorski penzioneri ipak za lokalnu vlast imaju samo riječi hvale, jer, kako kažu, nijedne godine nisu zaboravljeni prilikom raspodjele novca iz budžeta. Prvi čovijek prijedorskih penzionera Slobodan Brdar ističe da ovaj grad godišnje za sugrađane treće dobi izdvaja oko 220.000 KM.

- Od toga 130.000 KM ide za jednokratne pomoći, a 90.000 KM za banjsko liječenje - rekao je Brdar dodavši da im ostane novca i za više od 20 izleta, a članove kojima ne odgovara banja, šalju u Biograd na More. Novcem od članarina, pokrivaju troškove sahrane.

Za razliku od Prijedorčana penzioneri iz Bijeljine se, kažu, ne mogu pohvaliti tim "luksuzom".

- Iako je Bijeljina razvijenija od Prijedora nemamo nikakvu podršku. I one obaveze koje nikad nismo plaćali sada moramo. Plaćamo sve doprinose kao i svi drugi stanovnici,  osim onih za dječiju zaštitu. Eto, kao da nismo penzioneri - rekao je predsjednik bijeljinskog Udruženja Savo Pantelić.

Mišljenja penzionera iz Doboja su podijeljena, jedni tvrde da su zadovoljni, dok drugi kažu da je pomoć mizerna.

- Sve što smo do sada tržili od Gradske uprave smo i dobili, a to je jednokratna novčana pomoć. Osim toga, odobrili su nam parking mjesto pored naših prostorija. Dobili smo i ljekara iz Doma zdravlja koji nam drži edukativne kurseve - rekao je predsjednik Udruženja penzionera Doboj Rajko Gligorić.

Njegov sugrađanin koji nije žilo da mu objavimo ime kaže da od Gradske uprave Doboj nemaju neke vajde.

Na slabu podršku Gradske uprave žale se i penzioneri iz Banjaluke, koji kažu da su im i mjesečne karte za gradski i prigradske prevoz poskupjele. Jedna od najvećih razonoda banjalučkih penzionera je ulični šah.

Veliki broj starijih Trebinjaca slobodno vrijeme provodi uz dobru knjigu, pa su penzioneri najčešći posjetioci Narodne biblioteke u kojoj im je omogućen besplatan upis. Po druženju i organizovanju izleta poznati su i rogatički penzioneri, dok njihovi vršnjaci u Prnjavoru ne propuštaju plesne večeri petkom. Na banjsko liječenje u banju "Vrućicu" u Tesliću sredinom februara je uz podršku opštine Gradiška otputovalo 25 penzionera. Pojedini gradiški penzioneri aktivni su na društvenim mrežama, jer su na besplatnim kursevima iz informatike naučili da koriste "Fejsbuk" i "Tviter".

Srbija

Penzionerima u Srbiji uz brojne programe prilagođene njihovom dobu, pruženi su i besplatne ljekarski pregledi. Zanimljivo je to da tamošnji penzioneri redovno odlaze na plivanje na obližnje bazene. Ništa manje nisu posjećene ni zajedničke sportske aktivnosti ni besplatni časovi joge, fitnesa i plesa, ali i kursevi stranih jezika i obuke na računaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana