Ratko Darda završava najcjenjeniji matematički program u Evropi

Srna
Ratko Darda završava najcjenjeniji matematički program u Evropi

Banjaluka - Student druge godine master studija Univerziteta "Pariz Didro" Ratko Darda pohađa vjerovatno najcjenjeniji matematički program u Evropi, nakon čega namjerava da završi doktorat i vrati se u Republiku Srpsku.

Darda kaže da je njegov odsjek za matematiku jedan od najvećih svjetskih centara za matematičku logiku. Povezan je sa nekoliko pariskih univerziteta, a program studija je na veoma visokom nivou.

"Program koji pohađam vjerovatno je najjači u Evropi, jer je Univerzitet žEcole normale superieurež poznat po tradiciji za prirodne nauke. Riječ je o instituciji koja ima najveći broj osvajača žFildsove medaljež na svijetu - vjerovatno, najbitnije nagrade u matematici", ističe Darda.

On ističe da su sve njegove kolege na fakultetu izvrsni matematičari, te da je ove godine naučio više nego u prethodne četiri.

"Plan je da se bavim istraživačkom matematikom, pa namjeravam da završim i doktorski studij na istom univerzitetu.

Ako sve bude kako bi trebalo, mentor će mi biti jedan od najuspješnijih aktivnih matematičara u Francuskoj i šire. Mnogo sam srećan što me je primio za studenta", navodi dvadesetčetvorogodišnji Prijedorčanin iz sela Ništavci.

On ističe da i dalje postoji mogućnost da se vrati u Srpsku, a to će, kako navodi, najviše zavisiti od ponuđenih uslova za zaposlenje, rad i usavršavanje.

"Vidjećemo kako će to ići. Ukoliko uslovi budu isti ili slični, naravno da bih najprije izabrao svoju zemlju nego neku u Evropi", poručuje ovaj matematičar.

Darda savjetuje mladim matematičarima i drugim talentima da studiraju u inostranstvu, jer su njegovi utisci o tome, uglavnom, dobri i pozitivni, iako nije jednostavno živjeti u tuđini zbog jezika i nostalgije.

"Kada su u pitanju prirodne nauke, u inostranstvu je to, ipak, na višem nivou nego kod nas", objašnjava Darda.

On ističe da najrazvijenije zemlje uvijek vode računa o tome da imaju dobre matematičare, jer se ta nauka primjenjuje u ekonomiji, informatici, kriptografiji i brojnim drugim oblastima.

"Iako postoje teorijska i primijenjena matematika, za neka, naizgled teorijska, pitanja ispostavi se da imaju praktičnu primjenu", objašnjava Darda.

On otkriva da je sada aktivan na polju algebarske geometrije, u kojoj je potrebno da se uči "mnogo više teorije koja je veoma teška".

"Među matematičarima kruži priča da je svakome potrebno bar dvije godine samo da uđe u pomenutu oblast, nakon čega može razumjeti matematičke probleme i početi da radi na njima. Dakle, iz ove oblasti još nisam pisao naučne radove niti se to od mene ili bilo kojeg kolege očekuje dok smo na nivou mastera", navodi Darda.

On je svojevremeno bio najbolji mladi student Srpske u inostranstvu prema
rang-listi Fonda "Dr Milan Jelić", koji funkcioniše u okviru Ministarstva nauke i tehnologije Srpske.

Dardin talenat za brojke među prvima su prepoznali nastavnici prijedorske Osnovne škole "Dositej Obradović", gdje je bio vukovac, a kasnije je kao učenik lokalne Gimnazije "Sveti Sava" počeo da osvaja medalje i na svjetskim matematičkim olimpijadama.

Darda je sa svim desetkama u indeksu završio osnovne studije matematike na slovenačkom Univerzitetu u Primorskoj.

Objavljivao je radove u prestižnim naučnim časopisima i učestvovao na renomiranim međunarodnim matematičkim školama i konferencijama, između ostalog, u Francuskoj, Izraelu, Rusiji, SAD i Njemačkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana