Rat za načelnika u Kotor Varošu

Vedrana Kulaga
Rat za načelnika u Kotor Varošu

Kotor Varoš - Najjače političke partije u Kotor Varošu vode grčevitu međusobnu, ali i unutrašnju borbu kako bi za svoj kadar izlobirale kandidaturu za načelnika opštine na predstojećim lokalnim izborima.

Dok u drugim strankama još kalkulišu i lobiraju, za sada se kao najozbiljniji kandidat za načelnika nametnuo predsjednik Opštinskog odbora SP-a Predrag Tešić. On je potpuno novo ime na lokalnoj političkoj sceni, a prvi čovjek socijalista u Kotor Varošu postao je u oktobru prošle godine i za kratko vrijeme izgradio jaku stranačku infrastrukturu. Tešić je, osim što je bio na direktorskim pozicijama u finansijskom, medijskom i sektoru kulture, dugogodišnji aktivista u nevladinom sektoru i sportskim savezima i klubovima. S obzirom na to da su lokalni SNSD i DNS u dugogodišnjem sukobu, socijalisti se nameću i kao most koji bi pomirio odnose unutar koalicije preslikane sa republičkog nivoa. Tešić kaže da je spreman da prihvati kandidaturu za načelnika u ime tog bloka.

- Ukoliko budem zajednički kandidat, pobjeda koalicije će biti sigurna, a onda ću iskoristiti veliko iskustvo iz privatnog biznisa i odlične veze koje imam u regionu kako bih Kotor Varoš pretvorio u našu Jagodinu - istakao je Tešić, čija je prednost u odnosu na koalicione partnere i značajna podrška u bošnjačkom i hrvatskom biračkom tijelu.

Prvi čovjek SNSD-a u Kotor Varošu Goran Kušljić kaže da nije bilo zvaničnih razgovora sa lokalnim odborima koalicionih partnera, ali da kao najjača partija u tom bloku očekuju da će imati kandidata koga će podržati DNS i SP.

- Stav našeg Opštinskog odbora je da tražimo da imamo kandidata za načelnika u ovoj koaliciji, a ako tako ne bude, ponašaćemo se u skladu sa dogovorom sa centralom SNSD-a - kazao je Kušljić ne želeći da govori o imenima.

Opštinski odbor DNS-a odlučio je da imaju svog kandidata za načelnika i sa tom odlukom upoznao rukovodstvo stranke.

- Imamo više potencijalnih kandidata, koji su spremni da uz ojačanu stranačku infrastrukturu izbore pobjedu na lokalnim izborima - kazali su u kotorvaroškom DNS-u i dodali da za sada nije bilo zvaničnih razgovora sa ostalim strankama i da je na rukovodstvu DNS-a na republičkom nivou da u pregovorima sa koalicionim partnerima utvrdi da li će kandidat DNS-a biti predložen za načelnika.

Među strankama koje čine Savez za promjene varniči zbog kandidata za načelnika opštine.

- SDS i PDP ranije su se dogovorili da ta pozicija pripadne SDS-u. PDP sada želi da nametne svog kandidata, ali oni imaju problem i u svojim redovima, jer na poziciju načelnika "pucaju" najmanje tri funkcionera - Radislav Petrušić, Radenko Čupić i Miodrag Petrović. SDS je s druge strane odavno kandidaturu rezervisao za Mladena Trivunovića. Rasplet tog čvora još nije ni na vidiku - kazao je "Glasu Srpske" sagovornik iz Saveza za promjene.

Šef Kluba odbornika SDS-a u kotorvaroškom parlamentu Mladen Trivunović kaže da će imati zajedničkog kandidata.

- Nije važno iz koje će stranke biti, već da to bude neko ko će doći do pobjede i znati kako da pomogne opštini. Sa PDP-om smo usaglasili da to bude zajednički kandidat, ali je još rano da govorimo o imenima - kazao je Trivunović.

Lider PDP-a Miodrag Petrović kaže da imaju sporazum o koalicionom djelovanju.

- Vjerovatno ćemo ići sa zajedničkim kandidatom, a njega će po svoj prilici predložiti PDP - rekao je Petrović.

Na prošlim izborima glavnu trku vodili su SNSD, PDP i SDS. Pobijedio je SNSD-ov Dalibor Vučanović ispred Miroslava Malijevića iz PDP-a i Nedeljka Đekanovića iz SDS-a, koji je u međuvremenu napustio stranku.

Izvorna SDS

Predsjednik Izvorne SDS za banjalučku izbornu jedinicu Slavko Đukić kazao je da još nije zauzet zvanični stav u vezi sa lokalnim izborima.

- Nema eksplicitnog stava stranke da ćemo ići sa svojim kandidatom ili podržati nekog drugog. Opštinskim odborima je data puna sloboda da sami odluče - kaže Đukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana