Raspored snaga u Skupštini grada Istočno Sarajevo: Ćosić okupio tijesnu većinu

Darko Momić
Raspored snaga u Skupštini grada Istočno Sarajevo: Ćosić okupio tijesnu većinu

ISTOČNO SARAJEVO - Gradonačelnik Istočnog Sarajeva i funkcioner SNSD-a Ljubiša Ćosić okupio je tijesnu većinu u Skupštini grada, koju će pored odbornika njegove stranke činiti Ujedinjena Srpska, SP, SPS, DEMOS te samostalni odbornik Njegoš Samardžija.

Centralna izborna komisija BiH donijela je odluku o potvrđivanju i dodjeli mandata odbornicima u Skupštini grada Istočno Sarajevo, u kojoj će u naredne četiri godine sjediti predstavnici osam političkih partija. Najviše mandata u parlamentu koji broji 31 odbornika imaće SNSD (11), potom SDS devet, DNS četiri, PDP dva, dok će po jednog odbornika imati US, DEMOS, Socijalistička partija, SPS, a gradski odbornik će biti i pomenuti Njegoš Samardžija, koji je mandat u Skupštini opštine Sokolac osvojio kao kandidat DNS-a, ali se priklonio većini u gradskoj Skupštini okupljenoj oko SNSD-a.

Ljubiša Ćosić potvrdio je za “Glas Srpske” da će imati podršku skupštinske većine.

- Dogovoreno je da skupštinsku većinu čini 16 odbornika, što znači da će biti tijesna, ali uvjeren sam da će ta većina u narednom periodu biti proširena i da će još neki odbornici postati njen dio. Osim toga, očekujem da svi odbornici djeluju u najboljem interesu svih građana Istočnog Sarajeva, a ne po direktivama svojih političkih partija - kaže Ćosić.

Prema njegovim riječima, do kraja marta biće održana još jedna sjednica gradskog parlamenta u starom sazivu, za koju kaže da je diskutabilna, ali ističe da se saglasio sa predloženim dnevnim redom.

- Ta sjednica je diskutabilna, jer su novoizabranim odbornicima dodijeljeni sertifikati, ali složio sam se sa dnevnim redom na kojem su uglavnom neki izvještaji o radu, tako da vjerujem da će sve proći bez problema. Konstitutivna sjednica novog saziva trebala bi da bude održana do polovine aprila i na njoj bi trebalo da bude izabrano novo skupštinsko rukovodstvo, v. d. načelnika odjeljenja u gradskoj upravi, a moguće i zamjenik gradonačelnika - kaže Ćosić.

On nije želio da govori o personalnim rješenjima, ali kako saznajemo, predsjednik gradske Skupštine biće neko od trojice odbornika SNSD-a sa Pala, odnosno Branko Koroman, Damjan Škipina ili Marko Gajović.

- Pošto je Škipina predsjednik SO Pale, znači da će predsjednik gradskog parlamenta biti Koroman ili Gajović, a veće šanse se daju Koromanu. Odbornik Ujedinjene Srpske Zoran Trapara najvjerovatnije će biti potpredsjednik Skupštine, funkcija zamjenika gradonačelnika trebalo bi da pripadne DEMOS-u - tvrdi naš izvor odlično upućen u međustranačke odnose u Istočnom Sarajevu.

Sastav

Prema Statutu Skupštine grada Istočno Sarajevo, njen sastav čini ukupno 31 odbornik, koji se biraju iz reda odbornika iz šest skupština opština koje djeluju u sastavu grada, pri čemu se iz SO Pale bira osam odbornika, iz skupština Sokoca i Istočne Ilidže po šest, Istočnog Novog Sarajeva pet i iz Trnova i Istočnog Starog grada po tri odbornika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana