Ranjena ptica svjedok tragedije kozarske djece

M. V.
Ranjena ptica svjedok tragedije kozarske djece

Gradiška - Kulturni centar Gradiška organizovao je juče za đake Osnovne škole "Mladen Stojanović" manifestaciju "Školski spomen-čas" koja je održana kod spomenika "Ranjena ptica" u Gornjim Podgradcima.

Riječ je o spomeniku posvećenom tragičnoj sudbini više hiljada kozarske djece u logorima smrti, a o njegovom značaju učenicima je govorio profesor istorije Bojan Vujičić.

- Pretpostavlja se da je u zbjegovima sa Kozare jula 1942. godine otjerano oko 80.000 stanovnika, od čega je bilo više od 25.000 djece - rekao je Vujičić.

Dobrila Kukolj, koja je preživjela strahote Jasenovca, kaže da "Ranjena ptica" treba da bude opomena da se nikad ne ponovi golgota koju je prošlo stanovništvo Kozare.

Spomenik i amfiteatar restaurirani su lani zahvaljujući gradiškom Kulturnom centru. Direktor ove ustanove Željko Blagojević kaže da je cilj bio da se stradali otrgnu od zaborava, te da se uredi kameni amfiteatar za literarne i muzičke programe.

Spomenik "Ranjena ptica" napravljen je 1983. od starog oružja sakupljenog na Kozari, a izradio ga je skulptor Tone Svetina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana