Ranjena ptica simbol patnje djece u logorima

M. V.
Ranjena ptica simbol patnje djece u logorima

Gradiška - Spomeniku "Ranjena ptica" na Jokinom brdu u Kozari kod Gradiške, koji je podignut u znak sjećanja na djecu logoraše u Drugom svjetskom ratu, poslije dvije i po decenije vraćen je nekadašnji sjaj.

Restauracija spomenika i amfiteatra obavljena je zahvaljujući gradiškom Kulturnom centru, a juče su ga svečano otkrili dječiji pisci Ljubivoje Ršumović, Stevka Kozić-Preradović i Ranko Preradović, te učenici Osnovne škole "Mladen Stojanović" iz Gornjih Podgradaca. Spomenik čuva sjećanje na tragičnu sudbinu više hiljada djece koja su odvedena u ustaške logore smrti i nikad se nisu vratila svojim domovima.

- "Ranjena ptica" je veliki simbol, simbol nesreće koju su ljudi napravili, ali je istovremeno simbol šanse da ta "ranjena ptica", ipak, može da se izleči, da to ranjeno krilo može da se osposobi da ponovo poleti - rekao je Ršumović.

Preradović je rekao da je "Ranjena ptica" jedinstveno obilježje, koje je 1983. godine od starog oružja sakupljenog po teritoriji Kozare izradio skulptor Tone Svetina.

- Kod ovog spomenika nekad su dolazili i stvarali mnogi pisci, slikari, pjesnici, glumci i drugi umjetnici nadahnuti sudbinom Kozare i njene djece izgubljene u vihoru rata - prisjeća se mještanin Nikola Ponjević.

Direktor Kulturnog centra Željko Blagojević rekao je da je spomenik pečat nastojanjima da istorija i dijete nikad ne mogu pasti u zaborav.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana