Rajilić: Spriječiti odlaganje radioaktivnog otpada

Srna
Rajilić: Spriječiti odlaganje radioaktivnog otpada

Novi Grad - Načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić izjavila je danas da će opštinska vlast iskoristiti sva demokratska prava da spriječe odlaganje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, u hrvatskoj opštini Dvor, jer se ne može mirno gledati da se u neposrednoj blizini Novog Grada odlaže radioaktivni otpad.

Rajilićeva je rekla da ima informaciju da je opština Dvor 30. marta obaviještena da će na Trgovskoj gori biti odloženo pet tona otpada iz Instituta “Ruđer Bošković” iz Zagreba.

Prema njenim riječima, lokacija Čekezovac-Trgovska gora bliža je Novom Gradu nego Dvoru.

“Mi to nismo znali, nismo obaviješteni iako postoji obaveza da susjedna država mora biti obaviještena oko odlaganja te vrste otpada ili izgradnje objekata koji mogu da utiču na životnu sredinu”, rekla je Rajilićeva na konferenciji za novinare povodom aktuelizovanja priče o odlaganju radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

Rajilićeva se pozvala na konvenciju o prekograničnom uticaju industrijskih nesreća i radioaktivnog otpada, ističući obavezu obavještavanja države sa kojom se graniči.

“A, ta država ima mogućnost da traži izradu studije o trošku države koja gradi taj objekat”, navela je Rajilićeva.

Rajilićeva je rekla da je lokacija za odlaganje radioaktivnog otpada određena na osnovu studije koju je uradila Agencija za poseban otpad Republike Hrvatske u kojoj je predviđeno sedam lokacija.

“Ni opština Dvor nas nije obavijestila da je uradila prostorni plan u kojem je Trgovska gora lokacija za odlaganje radioaktvnog otpada, Vlada Hrvatske je imala obavezu da obavijesti susjednu državu”, ocijenila je Rajilićeva.

Prema njenim riječima, jedan od kriterijuma za određivanje lokacije jeste i gustina naseljenosti, u presjeku od 20 kilometara mora biti manje od 80 stanovnika na kvadratnom kilometru, ali nije uzeta u obzir gustina naseljenosti s druge strane Une.

Ona je podsjetila da opština Novi Grad ima 28.900 stanovnika i da su sva izvorišta uzvodno neposredno uz rijeku Unu, tri do šest metara udaljeni od matice Une, te da se kompletno gradsko područje i stanovništvo nizvodno uz Unu snabdijeva vodom iz tih izvorišta.

Rajilićeva je navela da ima nezvanične informacije da je planirano da radioaktivni otpad bude prevožen željeznicom do Volinje, a od Volinje do odlagališta kamionima.

“Šta ako se desi da se kamion prevrne i kako će se to odraziti na zdravlje ljudi s obje strane Une”, pita ona.

Rajilićeva je dodala da je o ovom problemu opština Novi Grad pisanim putem upoznala Predsjedništvo BiH, Savjet ministara BiH, predsjednika i premijera Republike Srpske, Vladu Srpske i Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Načelnik opštine Novi Grad očekuje da stanovništvo kaže šta misli o ovom pitanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana