Rafteri na obuci za divlje vode

Radmila Đević
Rafteri na obuci za divlje vode

Foča - Rafting kampovi u Foči uveliko se spremaju za početak nove turističke sezone do koje je ostao nepun mjesec, a da bi turisti bili što bezbjedniji rafteri pohađaju veoma zahtjevnu obuku spasavanja na vodi.

Simulirajući razne situacije spasavanja davljenika, četiri vodiča iz Foče i po jedan iz Španije i Grčke provode po čitav dan na ledenoj rijeci, čija je temperatura u ovo doba godine, kada se topi snijeg sa planina, tek oko šest stepeni Celzijusa. Na rijeci ostaju gotovo do ponoći.

Tajne borbe sa divljim vodama prenosi im jedan od vodećih

instruktora Međunarodne rafting federacije Mark Hirst, koji ovakve obuke sprovodi širom svijeta.

Cilj kursa je povećati nivo usluga i bezbjednost raftinga na rijekama Tari i Drini, te obučiti kadar za spasavanje u vanrednim situacijama.

Hrist, koji je došao na poziv Rafting kampa "Tara-raft", kaže da je ova rijeka pogodna za sve spasilačke kurseve, naročito za zahtjevne obuke. Ovaj Englez sa prebivalištem u Finskoj u narednih sedam dana obučavaće spasioce na divljim vodama, a zatim slijedi obuka za vodiče, koju je priznala Međunarodna rafting federacija.

- Trudim se da naučim ove momke da postanu što profesionalniji, da mogu pomoći turistima na rijeci, da izađu iz zone komfora i dobijaju znanja i tehnike koje niko prije njih na Tari nije savladao. Obuka je zahtjevna, a prednost je i što su naučili da komuniciraju sa turistima na stranom jeziku, jer sve vrijeme razgovaramo na engleskom jeziku - rekao je Hirst.

U Rafting centru "Tara-raft" nastoje da kroz obuku skipera, vodiča i spasilaca nivo usluga podignu na svjetski standard. Od prošle godine imaju i spasioce kajakaše, što je novitet među rafterima. Zahvaljujući sedmodnevnoj obuci, koju trenutno pohađaju, postići će viši novi organizacije i tehničkog spasavanja na vodama.

- Kao rafting vodič i trip lider bio sam do sada na desetak obuka Međunarodne rafting federacije, ali ovo je jedna od najtežih. Izuzetno je naporno, radi se 12 sati dnevno, izlazi se iz zone komfora i zahvaljujući tome postaćemo odlični spasioci. Neki od nas polagaće i za veće klase vodiča - kaže menadžer rafting centra "Tara raft" Mirko Davidović.

Španac Hugo Gutjeres ističe da je očaran ovim predjelima na kojima boravi prvi put.

- Proputovao sam Španiju i Englesku, bio i na raftingu u Škotskoj, ali ovo je impresivno mjesto. Predivna je priroda, gostoljubivi ljudi, odlična hrana i ja se sigurno vraćam ovdje ponovo - rekao je Gutjeres.

Obuka se, osim na rijeci Tari, održava i na Sutjesci i Pivi. Instruktori poručuju da je rijeka Tara idealna za rafting i avanturistički turizam, kao i za sve vrsta obuka i treninge. Otuda i njihove najviše ocjene i preporuke turistima i ljubiteljima prirode iz cijelog svijeta.

Noćne obuke

Spasilačke tehnike savlađuje i Marinko Begenišić, član rafting kampa "Divlja rijeka".

- Savladali smo mnogo tehnika spasavanja i samospasavanja, bili smo i na noćnim obukama, vrlo je kvalitetna obuka, praktična, nakon koje ste spremni za pomoć i spasavanje turista. Obučavanje noću nam je donijelo novo, vrlo korisno iskustvo - kaže Begenišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana