Radunković: Bog je stvorio čovjeka da bude srećan

Srna
Radunković: Bog je stvorio čovjeka da bude srećan

DOBOJ - Samouki umjetnik i modelar Branko Radunković /83/, koji je rođen bez šaka i koljena, kaže da je Bog stvorio čovjeka da bude srećan i sa zadatkom da usrećuje ljude oko sebe, pa je imao i plan za njega kojeg se drži.

Radunković, koji je imao više od 300 izložbi maketa na prostoru bivše Jugoslavije i u zemljama Evrope, kaže da je čitav život gurao uzbrdo i to bez nogu i plivao uzvodno bez ruku, noseći svoj krst pri tome radujući se životu.

“Ako čovjek ima zdrav duh i razum, on zdravo živi, donosi zdrave odluke i takav onda mora da uspije. Loše je kada se čovjek u svojim problemima začauri, tada duša oboli i tijelo bude slabo”, rekao je Radunković, koji je sinoć održao predavanje “Volja čini čuda” u Spomen-hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Doboju.

Iako se više ne bavi modelarstvo, Radunković kaže da se rado odaziva pozivima da održi predavanje za koje kaže da je vrsta saborovanja tokom kojeg poručuje da nikada ne treba klonuti duhom jer duh upravlja tijelom, a ne obratno.

On ističe da 83 godine uživa u životu, da zbog svog tjelesnog hendikepa nije imao komplekse, i da je, prema evidenciji koju je vodio, više od pet miliona ljudi posjetilo njegovih 314 izložbi, od kojih je jednu održao i u Doboju 1967. godine.

Zahvaljujući svom daru radio je makete vjerskih objekata svih konfesija, kao i tvrđava, od kojih je njemu najzahtjevnija bila maketa katedrale u Đakovu teška 36 kilograma, na kojoj je radio šest meseci i dovršio 1971. godine.

Predavanje je, uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija, organizovao sveštenik Hadži Nedeljko Goranović, koji je rekao novinarima da primjer Radunkovića mnogo znači u današnjim iskušenjima.

Samouki umjetnik i modelar Branko Radunković rođen je 3. juna 1941. godine u naselju Brezik u Podravskoj Slatini u Hrvatskoj, da bi tokom rata izbjegao u Prnjavor u Šumadiji.

Prvu maketu pravoslavne crkve u Mikleušu u baroknom stilu napravio je 1958. godine. Prvu izložbu imao je u Novoj Bukovici 1961. a zadnju 1991. godine u Kratovu u Makedoniji.

Njegova kuća i galerija sa skoro svim napravljenim maketama u Novoj Bukovici minirana je i uništena 1991. godine, a Branko se sa suprugom Jovankom kao izbjeglica nastanio u Prnjavoru u Šumadiji.

Radunković je bio aktivan u radu sa crkvenim horovima, a svoj život je opisao knjigom “Volja čini čuda”, koja je izdata 2008. godine, koja je u međuvremenu doživjela treće dopunjeno izdanje.

Inspirisani Brankom Radunkovićem u Vršcu je osnovana Mala škola “Branko Radunković-Volja čini čuda”, sa ciljem da se kod djece razvijaju intelektualne sposobnosti, ali i hrišćanska mudrost i vrline.

Mala škola tradicionalno dodjeljuje na dan Brankovog rođenja nagradu “Branko Radunković-Volja čini čuda”, namjenjena istaknutim stvarocima i ličnostima koje su dale snažan doprinos očuvanju srpskog nacionalnog identiteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana