Radovi Udruženje žena iz Srpca traženi od Banjaluke do Trebinja: Kvalitet trasira put do kupaca

Dejan Jovičić
Foto: D. Jovičić

SRBAC - Kada se rodila ideja da okupimo žene koje imaju razne hobije i bave se neobičnim i pomalo zaboravljenim zanimanjima, nismo ni slutili da ćemo postati toliko prepoznatljivi i da će naši proizvodi ući u mnoge domove širom Srpske.

Ispričala je to direktorica Udruženja žena Srbac Vesna Smiljanić, prisjećajući se početaka rada ovog udruženja koje je ovih dana proslavilo drugu godišnjicu postojanja. Broj članica u stalnom je porastu, a trenutno ih ima više od 50. Godinama su se samostalno bavile izradom unikatnih ručnih radova, zimnice, odjevnih, kozmetičkih i drugih proizvoda, ali nisu uspijevale pronaći put do kupaca.

Udruživanjem i zajedničkim nastupom na tržištu njihov talenat i kreativnost postali su dostupni široj javnosti.

- Krenule smo sa predstavljanjem proizvoda iz kućne radinosti na važnijim događajima u Srpcu. Zatim smo počele obrađivati zemlju i uzgajati ljekovito i aromatično bilje, od kojeg smo pravile čajeve, kreme i sapune. Pripremale smo i zimnicu, sokove i likere. Napravile smo vlastiti logo i internet stranicu i za kratko vrijeme izgradile brend koji je postao sinonim za kvalitet - ponosno priča Smiljanićeva.

Na njihovu adresu su počeli dolaziti sve češći pozivi za gostovanje na sajmovima, a svaki od njih su rado prihvatali. Nije prošlo dugo vremena a stigle su i prve nagrade.

- Prije nekoliko mjeseci je naš štand na sajmu u Prijedoru izabran za najljepši, a na sajmu u Banjaluci u novembru dobili smo zlatnu medalju za pekmez od šljiva i srebrnu medalju za domaći blagi ajvar od pečenih paprika. Prijaju nam ocjene stručnog žirija, ali kupci su nam najveće mjerilo i oni potvrđuju da smo na dobrom putu - rekla je Smiljanićeva.

Njihovi proizvodi su prošli potrebne analize koje su potvrdile vrhunski kvalitet i ukus, zbog čega su se našli i u ponudi krajiških kuća u Banjaluci i Trebinju.

- Pored nagrađenog pekmeza i ajvara, u ovim radnjama se može kupiti naš džem od jagoda i malina, pekmez od šipka, medenjaci i sapuni. Namjera nam je da proširimo ponudu i pokušamo stići do svih kupaca u Srpskoj koji požele imati neke od naših proizvoda - rekla je Smiljanićeva, koja se bavi izradom krpenih lutaka, za koje vlada interesovanje i van granica Srpske. Drugu godišnjicu rada proslavile su u novom izložbenom salonu, na prvom spratu tržnog centra “Hiper Kort” u Srpcu, gdje su ugostile brojne goste iz regiona, a za građane su pripremile popust u iznosu od deset odsto na kompletan asortiman, koji će trajati do Vaskrsa.

Članica udruženja Brana Suvajac kaže da će u novom prostoru imati mogućnost da održavaju i razne radionice za djecu i odrasle, da bi bili još prepoznatljiviji. Namjera im je, kako kaže, da pokušaju animirati više žena sa sela da im se priključe.

- Među članicama ima dobrih domaćica, majki i supruga koje izrađuju ručne i druge radove i tradicionalna jela po receptima naših majki i baka. Stalno učimo jedne od drugih, jer svaka od nas donosi sa sobom novo iskustvo - rekla je Brana Suvajac, koja priprema proizvode od lješnika.

Brana Lončar svoje penzionerske dane provodi pleteći i heklajući, a zajedno sa ostalim članicama vrijedno radi i na pripremi zimnice i drugih specijaliteta.

- Srbac je malo mjesto i nema puno dešavanja, tako da svojim radom doprinosimo kvalitetnijem društvenom životu i očuvanju tradicije. Trudimo se da one običaje koji su vijekovima prisutni na ovim prostorima prenesemo na mlađe - rekla je Lončareva.

Udruženje žena već dvije godine je domaćin prodajnih sajmova, u saradnji sa Turističkom organizacijom, koji se organizuju uoči novogodišnjih i božićnih praznika, Vaskrsa, Međunarodnog dana žena i Dana i krsne slave opštine Srbac.

Humanitarni rad

Srbačke žene okupljene u ovom udruženju pomogle su izgradnju nove kuće za mladića sa posebnim potrebama Nebojšu Vučenovića iz Poveliča, a donirale su i 10 paketa zimnice za višečlane porodice u saradnji sa Centrom za socijalni rad. Prošle godine su pokrenule i festival Urban fest na gradskom trgu u Srpcu, uz gostovanje pop-rok bendova iz cijele Srpske, što će postati tradicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana