Radomir i Vinka Bukva iz Rogatice proslavili 50 godina braka

Sreten Mitrović
Radomir i Vinka Bukva iz Rogatice proslavili 50 godina braka

Rogatica - Radomir i Vinka Bukva iz rogatičkog sela Gučevo proslavili su pet zlatnih decenija ljubavi, koja traje i danas.

Iako je prošlo pola vijeka, ovaj bračni par dobro pamti kako su davne 1966. godine stali na "ludi kamen". Radomir se sjeća prvog susreta sa Vinkom, koja mu poslije toga "nije izlazila iz glave". Kaže da je to bila ljubav na prvi pogled. Poslije samo nekoliko viđenja na seoskim sijelima i crkvenim skupovima, tada dvadesetogodišnja Vinka i tri godine stariji Rade odlučili su da se vjenčaju. Nevjesta, seoski djevojčurak, iz kojeg su isijavali ljepota i zdravlje, došla je u kuću u kojoj je živjelo čak dvanaestoro djece.

- Do vjenčanja je došlo spontano. Bio je to poluilegalan dogovor, gotovo niko nije znao za našu namjeru - ispričao je Bukva.

Zbog toga su po djevojku pošli samo budući mladoženja i njegov brat Tomislav, koji je trebalo da bude djever, ako nevjesta pristane da pođe sa njima.

- I, bogami, pristala je. Pet, šest kilometara od njenog Točionika do naših Kalimanića prešli smo, zna se, pješice. Nadomak sela mladoženja je iz sveg glasa obavještavao mještane da idu svatovi. Vikao je: "Mašala, mašala, ženi se Radomir Bukva". Glas se prolomio i do posljednje kuće u selu. Omladina se brzo okupila i organizovana je skromna svadba - prisjeća se Tomislav Bukva početka zajedničkog života njegovog brata i snahe.

Pola vijeka kasnije, tek minulog Vaskrsa, Radomir i Vinka organizovali su proslavu "zlatnog pira". Ovaj jubilej dočekali su kao penzioneri. Rade je radni vijek počeo kao poljoprivredni tehničar, a završio kao direktor preduzeća "Vodovod i kanalizacija", dok je njegova supruga penziju zaradila kao ugostiteljski radnik. Djece nisu imali, ali su uvijek bili okruženi mnogobrojnom rodbinom. Kada su Radomirovi otac i majka umrli, 1987. godine, iza sebe su ostavili 93 potomka.

- Božije je to proviđenje i mi tu nismo mogli ništa učiniti - kazuje Vinka Bukva.

Njena jača polovina dodaje da 50 godina braka nije mala stvar.

- Svašta se doživjelo i proživjelo. Izdržasmo moja Vinka i ja uz dosta ljubavi, ali i teških i ponekad komičnih i radosnih trenutaka. Bilo je i smrti u porodici. Za neke smo čak mislili da ih nećemo ni preživjeti, ali uvijek smo se oslanjali jedno na drugo i zahvaljujući tome, razumijevanju i obostranoj podršci, evo dogurasmo i do "zlatnog pira". Kažu sada će biti lakše - kazuje Radomir ne skidajući smiješak.

Gosti na slavlju

Svečanost povodom "zlatnog pira" okupila je veliki broj rodbine i prijatelja. Među njima je bio i starina Vinkin svak Milan Pušonja iz Han Pijeska. Ovaj osamdesetpetogodišnjak došao je da podrži Radomira i Vinku, poželjevši im da još mnogo godina provedu u ljubavi i slozi. Došli su i brojni prijatelji, donijeli cvijeće i druge poklone, uputili čestitke i želje za još puno godina zajedničkog života na putu do "dijamantskog pira".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana