Radnim akcijama srednjoškolci iz Prijedora skupljaju novac za drugare

Anita Janković
Radnim akcijama srednjoškolci iz Prijedora skupljaju novac za drugare

Banjaluka - Učenici trećeg razreda prijedorske Gimnazije "Sveti Sava" organizovali su niz radnih akcija s ciljem prikupljanja novca za svoje drugare koji su u lošijoj materijalnoj situaciji, kako bi mogli da idu na matursku ekskurziju.

Ovi srednjoškolci, koji žele da svih 28 učenika njihovog trećeg dva odjeljenja obiđu Italiju, Španiju i Francusku, spremni su da rade sve, samo da skupe potrebni novac.

- Maturska ekskurzija je veoma skupa i košta 800 KM za svakog učenika, a u našem odjeljenju ima sedam đaka koji nisu u mogućnosti da obezbijede cijeli iznos. Zbog toga smo se organizovali i potrebno nam je oko 4.000 KM da svi zajedno idemo na putovanje azurnom obalom u septembru - kaže učenica Sara Mršić, koja je koordinator akcije.

Iako su skupili dio novca, za sada su još daleko od cilja pa zajedničkim snagama već nekoliko sedmica skupljaju sekundarne sirovine poput starog papira, plastičnih i metalnih čepova i folija od cigareta, koje planiraju da prodaju.

- Ozbiljno smo zagrizli u ovu priču i prošlog vikenda smo išli da pošumljavamo Ljubiju, gdje smo zasadili 2.500 sadnica jasena i javora. U novu akciju pošumljavanja idemo već danas i za sada još ne znamo koliko će nam taj rad biti plaćen, ali sigurni smo da će to biti značajan iznos - priča optimistična Mršićeva i ističe da ovim činom ne pomažu samo svojim drugarima iz klupe nego i planeti.

Mršićeva je navela da u okviru akcije nude i poslovnu saradnju mnogim firmama.

- Pozivamo razne poslodavce da nam se jave kako bismo dogovorili saradnju. Potrebno je da nam doniraju proizvoljan iznos novca, a mi ćemo ih promovisati na različite načine - pojasnila je ova učenica.

Njen drugar Aleksa Komosar poručuje da će organizovati i humanitarnu projekciju filma "Zona Zamfirova dva - Vrati se Zone" u kinu "Kozara" 9. aprila.

- Cijena karte biće tri marke, a sav novac od prodatih ulaznica doniraćemo našim školskim drugarima - rekao je Komosar, dodavši da bi im mnogo značilo kada bi im se javilo što više ljudi, preduzeća i organizacija kako bi svi đaci njihovog odjeljenja mogli na ekskurziju.

Dobar odjek

Sara Mršić kaže da su naišli na vrlo pozitivne komentare javnosti i dobar odziv građana i poslodavaca koji ih podržavaju u onom što rade.

- Složni smo u akciji i svi su oduševljeni ovim što smo osmislili. Svakodnevno se dogovaramo šta i kako da radimo, a najviše nas veseli kada vidimo iznenađene sugrađane zbog činjenice da nas nije pokvario sistem - kaže Mršićeva i navodi da su njihovi drugari iz odjeljenja za koje skupljaju novac ponosni na njih i vrlo su im zahvalni, jer su se odlučili da rade iako im novac ne treba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana