Radnici Doma zdravlja u Vlasenici štrajkom traže plate i doprinose

Svjetlana Đuričić
Radnici Doma zdravlja u Vlasenici štrajkom traže plate i doprinose

Vlasenica - Radnici Doma zdravlja u Vlasenici održali su juče jednočasovni štrajk upozorenja, jer im uprava ove zdravstvene ustanove duguje šest plata i naknade za prevoz, a ni doprinosi za zdravstveno i penzijsko osiguranje nisu redovno uplaćivani.

Predsjednica Štrajkačkog odbora u Domu zdravlja Vlasenica Vladanka Vlačić je rekla da su radnici od 13 do 14 časova izašli ispred ove zdravstvene ustanove da bi izrazili nezadovoljstvo, ali da im se niko iz uprave nije obratio.

- Ako ne bude nikakvih pomaka u rješavanju problema, za sedam dana ćemo stupiti u generalni štrajk. Posljednju platu smo primili u martu, a neuplaćenih doprinosa ima još od 2012. Radnicima koji putuju duguju po 6.000 KM za prevoz. Radnici nemaju ni za hranu, u pitanju je goli opstanak - kaže Vlačićeva, koja je i predsjednica sindikalne organizacije u Domu zdravlja.

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić je kazao da je u posljednjih 12 mjeseci vlasenički Dom zdravlja zaposlio 12 novih radnika.

Juče su zasjedali i odbornici Skupštine opštine Vlasenica, a jedina tačka dnevnog reda je bila razmatranje situacije u Domu zdravlja.

Direktorica Doma zdravlja Jagoda Petrović je rekla da je na sjednici Skupštine donesen zaključak da je ovoj ustanovi potrebna sistematizacija i racionalizacija radnih mjesta.

Kazala je da je trenutno 76 zaposlenih, a prema preporukama Fonda zdravstvenog osiguranja RS, trebalo bi da ih bude duplo manje.

- Vjerujte da ne znam šta ćemo ako radnici stupe u generalni štrajk. Ta situacija nije od juče i ne može biti riješena za sedam dana - kazala je Petrovićeva.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS su rekli da redovno, prema ugovoru, izmiruju svoje obaveze prema svim zdravstvenim ustanovama, uključujući i Dom zdravlja u Vlasenici. Do sada je Fond ovoj zdravstvenoj ustanovi doznačio oko 840.000 KM.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS napominju da je, prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti RS, odgovornost za poslovanje domova zdravlja na rukovodstvima domova zdravlja i lokalnim zajednicama, koje su njihovi osnivači.

Kraljević

Načelnik Vlasenice Miroslav Kraljević kaže da dug Doma zdravlja od 3,5 miliona KM čine dugovanja prema Poreskoj upravi RS, "Elektroprivredi" i trećim licima te da je za njega odgovorna prethodna vlast u ovoj opštini.

- Odgovorno tvrdim da nijedan radnik nije primljen bez potrebe. Dom zdravlja mora ići u sistematizaciju i racionalizaciju radnih mjesta, te penzionisanje radnika koji su stekli uslove za to - kazao je Kraljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana