Radnici Badera iz Šamca traže stečaj, vlasnik napisao tužbu

Marijana Miljić
Radnici Badera iz Šamca traže stečaj, vlasnik napisao tužbu

Šamac - Radnici "Badera" iz Šamca predali su juče Okružnom privrednom sudu u Doboju zahtjev za pokretanje stečaja zbog velikih dugovanja, dok je vlasnik fabrike Bernard Šnajder podnio krivičnu prijavu i tužbu protiv 23 zaposlena koji su blokirali ulaz u preduzeće.

Situacija u fabrici, koja se bavi proizvodnjom i montiranjem željeznih konstrukcija, kulminirala je u petak, jer su 23 radnika iz proizvodnje nakon mjesec protesta blokirali ulaz, jer im plate nisu isplaćene već četiri mjeseca, a doprinosi nisu uplaćeni duže od godinu i po. Od tada se nisu sklonili ispred fabrike, a juče su obaviješteni da je Šnajder putem svojih advokata protiv njih podnio krivičnu prijavu i tužbu.

- Ovo je neshvatljivo. Tražimo samo ono što nam pripada, jer nemamo od čega prehraniti porodice. Nemamo ni zdravstvenu zaštitu, jer knjižice ne možemo ovjeriti duže od godinu i po. Ovo je nečuveno. Iskoristili smo sve što je bilo moguće da postignemo dogovor sa upravom, ali druga strana to nije željela. Bili smo prisiljeni da blokiramo ulaz u fabriku. Sada imamo i novi problem, jer smo obaviješteni da su podnesene krivične prijave i tužbe protiv 23 zaposlena zbog blokade fabrike - kazao je predsjednik Sindikata "Badera" Marko Popović.

Naglasio je da su zbog dugovanja Okružnom privrednom sudu u Doboju uputili i zahtjev za pokretanje stečaja, jer se nadaju da će jedino na taj način dobiti zarađeno.

Šnajderovi advokati potvrdili su da su protiv 23 zaposlena podnijeli krivičnu prijavu Okružnom tužilaštvu u Doboju, a tužbu Osnovnom sudu u Modriči.

- "Bader" je upao u male probleme. Ostali su u Šamcu kada niko nije želio da bude, pa čak i u vrijeme poplava. Pomagali su i lokalnoj zajednici. Radnici imaju pravo na proteste i podnošenje zahtjeva za stečaj, ali nemaju na blokadu fabrike i onemogućavanje rada onima koji to žele - kazali su Šnajderovi zastupnici.

Najavljuju da će najvjerovatnije podnijeti tužbu i za ometanje posjeda i pokušati da izdejstvuju pravosnažnu presudu da bude nastavljena proizvodnja u "Baderu". Ističu i da su blizu dogovora sa Poreskom upravom RS o reprogramu neizmirenih obaveza za porez i doprinose i da bi preduzeće uz uvažavanje i razumijevanje svih strana moglo stati na noge.

Ova njemačka firma posluje u Šamcu od 2005. godine, a sa problemima se suočila u posljednje tri-četiri godine.

Raskid ugovora

Radnici ističu i da im je uprava "Badera" nudila sporazumni raskid ugovora uz isplatu polovine otpremnine.

- Na to ne možemo pristati. Kada bismo to prihvatili, onda ne bismo imali nikakvu pomoć sa biroa. Ako već moramo da idemo iz fabrike, neka nas proglase tehnološkim viškom - rekao je Marko Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana